Att vänta tvillingar

Ungefär en graviditet på åttio är en tvillinggraviditet. Tvillingar kan komma från två ägg eller från ett ägg som delar sig. När du är gravid med tvillingar blir magen stor och tung. Du behöver vila mycket. Det är vanligt att få besvär med till exempel illamående, ryggont och svullna ben.

Du som är gravid med tvillingar får gå på fler kontroller än de som har ett barn i magen. Det är vanligt att tvillingar föds tidigare än det beräknade datumet för förlossning.

Att få besked om tvillingar

Ofta är det vid ultraljudsundersökningen som du får veta att det är två barn i magen. Att få reda på att det är tvillingar i magen kan vara omtumlande. Det vanligt med många olika känslor. Du kanske känner glädje, förvirring eller oro. Eller så känner du inget speciellt. Ibland växlar känslorna. Inget är rätt eller fel att känna. 

I början kanske du som är gravid med tvillingar mår väldigt illa. Kanske magen växer sig stor snabbt. Om du är orolig över att få tvillingar kan du prata med en barnmorska på barnmorskemottagningen. Där kan du få stöd. Det gäller både dig som är gravid och dig som är blivande medförälder.

Skillnader mellan ett eller två barn i magen

När du ska få barn är det vanligt med funderingar. Väntar du två barn kanske du funderar ännu mer på hur livet kommer att förändras. Hur blir det att rent praktiskt att ta hand om två nyfödda barn? Det är vanligt att folk är nyfikna och har många tankar och frågor om tvillingar.

Mot slutet av graviditeten blir magen stor och tung. I graviditetsvecka 30 kan magen vara lika stor som den är i vecka 40 hos någon som väntar ett barn. 

Tvillingars huvudomfång och längd ökar under hela graviditeten i samma takt som barn som är ensamma i magen. Omkring graviditetsvecka 32 brukar tvillingars vikt öka långsammare. När de föds väger de oftast mindre än ett barn som varit ensam i magen. 

Viktigt att vila

Det är viktigt att vila och ta det lugnt när du är gravid. Att äta bra och att motionera är också bra.

Det är vanligt att du som väntar tvillingar och arbetar blir sjukskriven mot slutet av graviditen. Ofta blir man sjukskriven tidigare än de som väntar ett barn. Det beror på att det är tungt med en stor tvillingmage och att det är vanligare med komplikationer.

Undersökningar och kontroller

Du som är gravid får gå på regelbundna besök på en barnmorskemottagning och bli undersökt med upprepade ultraljud. Det är vanligt att du som väntar tvåäggstvillingar går på kontroll en gång i månaden. Om du väntar enäggstvillingar kan du få gå två gånger i månaden. Vårdpersonalen kollar bland annat att barnen växer som de ska.

Enäggstvillingar

När enäggstvillingar blir till har en spermie befruktat ett ägg som sedan har delat på sig. Enäggstvillingar är genetiskt lika. Därför är de av samma biologiska kön och kan vara mycket lika varandra i utseendet. Vid ivf-behandling är det lite vanligare att det blir enäggstvillingar, varför det är så är det ingen som vet. 

Tvåäggstvillingar

När två ägg blir befruktade av varsin spermie blir det tvåäggstvillingar. Dessa tvillingar är inte mer lika varandra än vad andra syskon är. De kan alltså vara av samma eller olika biologiska kön.

Åldern på dig som är gravid kan påverka när det gäller tvåäggstvillingar. Ju äldre du är desto större blir sannolikheten att få tvåäggstvillingar. Det beror på att det oftare lossnar mer än ett ägg i samma menstruationscykel när du blir äldre.

Sannolikheten att få tvåäggstvillingar kan vara ärftlig. Om du som är gravid har genestiska släktingar som fött tvillingar ökar sannolikheten något.

Det föds dubbelt så ofta tvåäggstvillingar som enäggstvillingar.

Ibland blir det bara ett barn i alla fall

Det händer att ett tidigt ultraljud visar på tvillingar och att det ena fostret sedan dör. Det är i så fall oftast under graviditetens första 10 till 12 veckor som det händer. Det döda fostret krymper ihop och absorberas i livmodern. Vid nästa ultraljud syns då bara ett foster. 

Att det ena fostret dör kan upplevas på olika sätt. Det kan kännas tungt eller vara en lättnad. Oavsett hur du känner dig, så brukar det hjälpa att prata med andra om det som hänt. 

Komplikationer och besvär

Att vänta tvillingar kan vara ansträngande och tungt för kroppen. Det är vanligt med graviditetsbesvär. Det beror bland annat på högre halter av hormoner. Du kan till exempel må illa, vara trött, få svullna ben och ha ont i ryggen

Andra besvär som du kan få är

Ibland gör komplikationerna att du som är gravid behöver vård på sjukhus.

Tvillingtransfusion

När du väntar enäggstvillingar finns det en liten risk att de drabbas av en komplikation som kallas tvillingtransfusion. Det brukar upptäckas vid en ultraljudsundersökning. Vid tvillingtransfusion har barnens blodomlopp förbindelse genom moderkakan. Det kan leda till att en av tvillingarna får blod från den andra tvillingen. Tvillingtransfusion kan göra båda barnen svårt sjuka. Därför får du som är gravid gå på täta kontroller. Om det behövs finns det bra behandling, till exempel laserbehandling.

Att föda tvillingar

Det är vanligt att tvillingar föds tidigare än väntat, eftersom livmodern blir så utspänd. Ungefär hälften av alla tvillingar föds före graviditetsvecka 36. Men många tvillingar föds tidigare än så. För tidigt födda barn kan behöva vara på en neonatalavdelning första tiden.

Ungefär hälften av alla tvillingar föds med kejsarsnitt. Här kan du läsa mer om att föda tvillingar.

Hur vanligt är det med fler än ett barn?

Ungefär en förlossning av åttio är en tvillingförlossning. Det betyder att ett barn av fyrtio är en tvilling. De flesta är tvåäggstvillingar.

Det är mycket ovanligare med trillingar och fler än tre barn blir det mycket sällan.

Är det enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar?

Det kan vara svårt att veta säkert om tvillingar kommer från ett eller två ägg. Det kan synas vid en tidig ultraljudsundersökning. Det kan också synas vid förlossningen när barnmorskan undersöker moderkaka och hinnsäckar. Men även då kan det vara svårt att avgöra. 

Tvåäggstvillingar har varsin moderkaka. Enäggstvillingar kan ha samma, men det behöver inte vara så.

Om tvillingarna har en eller två moderkakor kan vara svårt att se på ultraljudsundersökningen. Om tvillingarna är mycket lika och det är svårt att se skillnad på dem, så är de med stor sannolikhet enäggstvillingar.

Är barnen av olika biologiskt kön är de alltid tvåäggstvillingar. 

DNA-test för att få veta säkert

Ibland kan bara ett DNA-test säga med säkerhet. Det går att göra genom att ta prov i munnen på barnen med tops som sedan skickas på analys. Testet visar om barnen är enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar. Kostnaden för provet brukar du få betala själv.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden