Atarax

Läkemedelsinformation

Atarax är ett läkemedel som kan användas vid ångest och oro, klåda eller nässelutslag.

Atarax innehåller det verksamma ämnet hydroxizin.

Atarax finns som tabletter i styrkorna 10 och 25 milligram, samt i flytande form som lösning i styrkan 2 milligram per milliliter. Lösningen smakar mentol och hasselnöt. Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Atarax verkar lugnande vid ångest och oro genom att påverka en del av hjärnan som styr bland annat vakenhetsgraden, andningen och skelettmuskulaturen. Läkemedlet lindrar klåda och nässelutslag genom att blockera histamin, ett ämne som finns i vissa av kroppens celler och som orsakar allergiska reaktioner.

Den lugnande effekten kommer efter ungefär 15 minuter och varar i cirka 12 timmar. Klådan minskar efter ungefär en timme och den klådstillande effekten varar i minst 24 timmar.

Det finns ingen risk för att bli beroende av läkemedlet.

Hur tar du läkemedlet?

Svälj tabletterna med lite vatten.

Vid klåda och nässelutslag är det bra att ta läkemedlet på kvällen eftersom du kan bli trött av den.

Läkemedlet är ljuskänsligt och ska därför förvaras i kartongen.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Doseringen är olika från person till person. Den beror även på om du får läkemedlet mot klåda, nässelutslag eller ångest och oro. Det är vanligt att få Atarax för att använda vid behov, enligt läkarens anvisningar.

Maximal dygnsdos

För vuxna och barn som väger mer än 40 kilo bör den maximala dygnsdosen vara högst 100 mg. Dygnsdosen för barn som väger under 40 kilo bör inte vara högre än 2 milligram per kilo kroppsvikt.

Äldre personer löper större risk att få biverkningar av Atarax. Om behandling ändå är nödvändig bör dosen vara lägre, högst 50 mg per dygn.

Dosering vid ångest och oro

Vid ångest och oro är en vanlig dos för vuxna 1-5 tabletter i styrkan 10 milligram 2-3 gånger om dagen eller 1-2 tabletter i styrkan 25 milligram 2-3 gånger om dagen. Men ta högst 10 tabletter i styrkan 10 mg eller 4 tabletter i styrkan 25 mg per dygn.

Dosering vid klåda och nässelutslag

Vid klåda och nässelutslag är en vanlig dos för vuxna 1-2 tabletter i styrkan 25 milligram på kvällen.

En vanlig dos för barn mellan 5 och 12 år är 10-25 milligram som tabletter eller 5-12,5 milliliter lösning på kvällen.

Barn mellan 1 och 5 år brukar få 0,25-0,5 milliliter lösning per kilo kroppsvikt 2 gånger om dagen.

Högkostnadsskydd

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Viktigt

Du bör undvika alkohol när du tar Atarax. Alkohol och läkemedlet kan förstärka varandras effekter.

Du ska inte använda Atarax om du tidigare har fått en allergisk reaktion när du har tagit läkemedel mot allergi som innehåller cetirizin. Det verksamma ämnet i Atarax, hydroxizin, omvandlas i kroppen till cetirizin.

Du ska inte heller använda Atarax om du har porfyri.

En sällsynt biverkan är påverkan på hjärtrytmen. Om du har riskfaktorer för hjärtrytmrubbningar eller tar andra läkemedel som påverkar hjärtrytmen bör behandling med Atarax undvikas.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan bli sömniga, trötta och få ont i huvudet. Tröttheten brukar försvinna efter några dagars behandling.

Läkemedlet kan göra att du blir torr i munnen. Då ökar risken för hål i tänderna. Därför är det extra viktigt att du borstar tänderna noga och använder fluortandkräm. Läs mer om muntorrhet.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken och kan påverka barnet.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller hydroxizin. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera läkemedel som innehåller samma verksamma ämne, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Exempel är Hydroxyzin.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden