Amorolfin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet amorolfin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Amorolfin ABECE
 • Amorolfin Apofri
 • Amorolfin Mylan
 • Finail
 • Loceryl.

Vad är amorolfin?

Amorolfin används mot nagelsvamp för att behandla lindriga svampangrepp som inte spridit sig till nagelns tillväxtzon. Tillväxtzonen är det ljusare halvmåneformade området längst in på nageln.

I vilka former finns amorolfin?

Amorolfin finns som ett genomskinligt nagellack. Det finns i olika storlekar, 1,25 milliliter, 3 milliliter och fem milliliter.

Flaskan på 5 milliliter är receptbelagd. De mindre storlekarna kan köpas receptfritt.

Så här fungerar amorolfin

Vid nagelsvamp finns svampen i nagelbädden, det vill säga i huden under nageln. Amorolfin passerar genom nageln till nagelbädden. Där verkar det svampdödande genom att påverka svamparnas cellväggar så att ämnen som är livsviktiga för svamparna läcker ut.

Behandlingen tar lång tid, från sex månader upp till ett år. Det tar längre tid att behandla svamp på tånaglarna än på fingernaglarna, eftersom tånaglarna växer långsammare.

Hur använder jag amorolfin?

Varje förpackning innehåller sandpappersfilar, spatlar och spritindränkta rengöringskompresser.

 • Innan du stryker på lacket ska du noga fila ner angripna delar av nageln, särskilt nagelns yta och yttre del. Använd en ny fil vid varje behandlingstillfälle.
 • Rengör nagelytan med rengöringskompresserna. Om kompresserna tar slut kan du använda något medel för att ta bort nagellack istället.
 • Stryk på lacket över hela nagelytan med hjälp av spateln. Försök att inte få lack på huden kring nageln.
 • Rengör flaskhalsen och skruva åt korken ordentligt så att lösningen inte torkar. Stryk inte av spateln mot flaskans kant när du har doppat den i lacket eftersom det då kan bildas avlagringar som kan göra det svårt att skruva åt korken ordentligt.
 • Rengör spateln, till exempel med den kompress som användes till rengöring av naglarna. Spateln kan användas igen.
 • Låt lacket torka under 3-5 minuter.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Stryk på lacket en gång i veckan.

Fortsätt behandlingen utan uppehåll tills nageln har fått tillbaka sitt vanliga utseende. Det brukar ta 6 månader för fingernaglar och 9-12 månader för tånaglar.

Barn bör inte behandlas med amorolfin utan ordination från läkare.

Att tänka på när du använder amorolfin

Använd inte läkemedlet utan att en läkare har konstaterat att du har nagelsvamp.

För att undvika att infektionen sprider sig ska du inte använda samma nagelfil till både angripna och friska naglar.

Du kan stryka på vanligt kosmetiskt nagellack tidigast tio minuter efter amorolfin.

Om du kommer i kontakt med lösningsmedel, till exempel lacknafta, bör du använda skyddshandskar för att skydda lacket på naglarna.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

Det är ovanligt att få biverkningar av amorolfin, men en del personer kan till exempel få missfärgade eller sköra naglar.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns i dag inte tillräcklig kunskap om läkemedlet vid graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden