Alfuzosin

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet alfuzosin används vi godartad prostataförstoring.

Alfuzosin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Här är några exempel:

 • Alfuzosin Orion
 • Alfuzosin Rivopharm
 • Alfuzosin Sandoz
 • Alfuzosin STADA
 • Alfuzosin Teva
 • Bundisarin
 • Lafunomyl
 • Xatral OD.

Vad är alfuzosin?

Alfuzosin är ett läkemedel som används vid godartad prostataförstoring.

Alfuzosin tillhör en läkemedelsgrupp som kallas för alfareceptorblockerande medel.

Läkemedlet finns som långverkande depåtabletter och är receptbelagt.

Så här fungerar läkemedlet

Vid prostataförstoring orsakas besvären av att den glatta muskulaturen i urinblåsans slutmuskel, prostatakörteln och den del av urinröret som går genom prostatakörteln är sammandragen. Läkemedlet får dessa muskler att slappna av. Det gör att det går lättare att kissa.

Läkemedlet motverkar även täta urinträngningar som kan förekomma vid prostataförstoring. På lite längre sikt kan den glatta muskulaturen få en varaktig minskning av funktionsgraden, det vill säga en mindre spänning. Du kan då ha en viss bestående effekt av läkemedlet även när du slutat ta den. Om du slutar med behandlingen är det dock vanligt att besvären återkommer.

Det tar vanligen två till tre veckor innan läkemedlet verkar fullt ut.

Hur tar jag alfuzosin?

Svälj depåtabletter hela. Du bör ta depåtabletterna efter att du har ätit eftersom du då får då en bättre verkan av läkemedlet.

Depåtabletter är utformade så att det verksamma ämnet ska komma ut långsamt i kroppen och ge en jämn och långvarig verkan. Därför ska de inte delas, krossas eller tuggas.

I början av behandlingen kan en del personer få yrsel av det verksamma ämnet i läkemedlet några timmar efter att du har tagit tabletten. Det kan bero på att blodtrycket sjunker. Ta därför den första dosen tas på kvällen, när du går och lägger dig.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Ta depåtabletterna en gång om dagen efter att du ätit på kvällen.

I början av behandlingen kan en del personer få yrsel av det verksamma ämnet i läkemedlet. Det kan bero på att blodtrycket sjunker. Därför ska den första dosen tas på kvällen, när du går och lägger dig.

Glömd dos

Om du brukar ta läkemedlet på morgonen men glömmer att ta den går det bra att ta den senare på dagen. Om du har glömt att ta läkemedlet en dag tar du nästa dos som vanligt dagen därpå. Kompensera inte för en glömd dos genom att ta dubbel dos nästa dag.

Att tänka på när du använder alfuzosin

Det finns en liten risk för att svimma när du har tagit läkemedlet. Därför ska personer som lätt svimmar när de reser sig inte använda läkemedlet.

Avbryt inte behandlingen utan att rådgöra med läkare. Efter ett uppehåll kan du få blodtrycksfall eller svimma när du börjar med behandlingen igen.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Du bör inte ta alfuzosin samtidigt som du använder andra alfareceptorblockerande läkemedel.

Om du använder läkemedel mot högt blodtryck ska du rådgöra med läkare innan du använder alfuzosin.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan få yrsel, som i värsta fall kan göra att du svimmar. Yrseln kan bero på blodtrycksfall och kommer oftast efter första dosen.

Andra biverkningar som kan förekomma är huvudvärk eller bli dåsiga, andra kan må illa eller få ont i magen. Du kan också känna svaghet eller trötthet.

Om du får biverkningar som är besvärliga bör du kontakta din läkare. Du kan i så fall behöva byta till annat läkemedel.

Andra läkemedel som verkar på samma sätt

Det finns andra läkemedel som verkar på samma sätt och som du inte ska använda samtidigt med alfuzosin.

Här är några exempel:

 • Alfadil
 • Alfadil BPH
 • Doxazosin
 • Hytrinex
 • Sinalfa.

 

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden