Alendronsyra

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet alendronsyra används vid benskörhet. Därmed minskar risken för benbrott, så kallade frakturer. Alendronsyra kan också användas för att förebygga benskörhet.

Alendronsyra finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Här är några exempel:

 • Adrovance
 • Alenat Veckotablett
 • Alendronat Arrow
 • Alendronat Aurobindo Veckotablett
 • Alendronat Bluefish Veckotablett
 • Alendronat Mylan Veckotablett
 • Alendronat Orifarm Veckotablett
 • Alendronat Sandoz Veckotablett
 • Alendronat STADA
 • Alendronat Teva
 • Alendronat Teva Veckotablett
 • Fosamax Veckotablett.

Vad är alendronsyra?

Alendronsyra används vid benskörhet och därmed minskar risken för benbrott, så kallade frakturer. Alendronsyra kan också användas för att förebygga benskörhet. Det kan bli aktuellt om du under en längre tid använder läkemedel som kan påverka skelettet, till exempel kortisonläkemedel.

Läkemedlet tillhör en grupp läkemedel som kallas bisfosfonater.

I vilka former finns alendronsyra?

Alendronsyra finns som tabletter i styrkan 70 milligram, som är en veckotablett. Alendronsyra finns också i styrkan 10 milligram som tas dagligen.

Läkemedlet är receptbelagt.

Så här fungerar alendronsyra

Benen i skelettet är levande vävnad som ständigt bryts ner och byggs upp. Hos en frisk vuxen människa finns en balans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ben. Om du har benskörhet är balansen rubbad så att mer ben bryts ned än vad som byggs upp. Benen i kroppen blir då porösa och svaga och risken för benbrott ökar.

Alendronsyra binds till skelettet och påverkar de celler i skelettet som bryter ner benvävnad. Det leder till att nedbrytningen av ben minskar och skelettet blir mer hållfast.

För att stärka benvävnaden behöver du tillskott av kalcium och vitamin D. Därför kompletteras behandlingen i regel med läkemedel som innehåller kalcium och vitamin D.

Hur tar jag alendronsyra?

Effekten av alendronsyra minskar om du tar det samtidigt med mat, dryck eller andra läkemedel. Därför är det viktigt att noga följa anvisningarna om hur läkemedlet ska tas, och att inte äta eller dricka något annat än kranvatten samtidigt som du tar alendronsyra.

Svälj tabletten hel tillsammans med ett glas kranvatten.

Ta tabletten på fastande mage när du har stigit upp på morgonen. Sitt eller stå när du tar tabletten och förbli sedan i upprätt ställning i minst 30 minuter. Först därefter kan du äta eller dricka något. Ligg inte ner förrän du har ätit dagens första måltid.

Alendronsyra kan irritera slemhinnan i svalget och matstrupen. Därför är det viktigt att du står eller sitter upp så att tabletten snabbt kommer ner i magsäcken.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Dosen är en veckotablett som du tar en gång i veckan, på samma veckodag. Eller så är dosen en tablett som du tar en gång om dagen.

Läkemedlet ska inte användas av barn eller ungdomar.

Om du har glömt en dos

Om du har glömt att ta en veckodos kan du ta den på morgonen dagen efter du upptäckt misstaget. Sedan återgår du till att ta läkemedlet på den veckodag du brukar ta den.

Om du har behandling med dagliga tabletter och glömt att ta en tablett ska du fortsätta att ta den som vanligt nästa dag, enligt doseringsanvisningen på etiketten.

Att tänka på när du använder alendronsyra

Undvik att ta läkemedlet om du har svårt att stå eller sitta upp i 30 minuter.

Undvik att ta läkemedlet om du har skador eller sjukdomar i matstrupen som gör att du har svårt att svälja eller om njurarna är påverkade av en skada eller sjukdom.

Berätta för din läkare om du har magsårsliknande problem, om du har haft magsår tidigare eller om du har genomgått en operation i magen eller tarmarna.

Om du har för låg halt kalcium i blodet, så kallad hypokalcemi, behöver du ofta undersökas och behandlas innan det går att avgöra om du kan använda läkemedlet.

Berätta för din tandläkare om du behandlas med alendronsyra.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Om du använder andra läkemedel än alendronsyra ska dessa tas vid en annan tidpunkt på dagen. Andra läkemedel kan tas efter dagens första måltid, minst 30 minuter efter det att du tagit alendronsyra.

Det är vanligt att du kan få kombinera kalciumtabletter och alendronsyra enligt ett särskilt schema. Det är viktigt att du tar tabletterna vid olika tider.

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan känna av biverkningar från magen, till exempel magont, sura uppstötningar, gaser, förstoppning, diarré eller må illa. Andra kan få ont i huvudet eller ont i muskler och leder.

Oftast är biverkningarna lindriga, men blir de besvärliga ska du kontakta läkare. Sluta ta tabletterna och kontakta genast din läkare om du får bröstsmärtor, svårt att svälja eller halsbränna.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i bröstmjölken.

Andra läkemedel som innehåller alendronsyra och annat verksamt ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller alendronsyra tillsammans med något annat verksamt ämne. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera preparat som innehåller samma verksamma ämnen, eftersom du då kan få i dig för mycket. På läkemedelsförpackningen kan du läsa vilket eller vilka ämnen som ingår.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan “Lagerstatus”.

Utbyte av läkemedel på apotek – generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden