Idag den 14 november uppmärksammar vi Världsdiabetesdagen

Du kan vara med och delta genom att uppmärksamma och sprida kunskap om sjukdomen.
Förra året uppmärksammades World Diabetes Day i över 100 länder. Du kan se bilder från det här!

Även i Sverige kan man läsa om att diabetes kommer att uppmärksammas, här ett exempel från Arvika. Diabetessjuksköterska, Maria Holmström, vid sjukhuset i Arvika och medlem i Arvika Diabetesförening, svarar så här på hur de kommer uppmärksamma dagen.

” – Ja det gör vi i år genom ett samarbete med Hälsokompaniet. Det är ju viktigt med kost och att vara aktiv och rörlig, men vi hoppas också att det här ska inbringa lite pengar till diabetesforskning.”

 

Fakta om världsdiabetesdagen
Världsdiabetesdagen är en FN-dag med syfte att lyfta fram de miljontals människor som lever med diabetes. Symbolen en blå cirkel används i kampanjen.
Dagen uppmärksammas den 14 november runt om i världen.
Anledningen till att Diabetesdagen alltid uppmärksammas den 14 november, är för att en av upptäckarna av insulinet är född då.
Världsdiabetesdagen startades 1991 på initiativ av International Diabetes Federation och WHO för att uppmärksamma att sjukdomen ökar stort i världen.
I Sverige har en av nio svenskar – ungefär en miljon – diabetes eller riskerar att få det.

Källa: Diabetesförbundet

Här kan du se aktiviteter runt om i Sverige som uppmärksammar dagen:

 

Mer information om diabetes finns här:

Diabetes typ 1

Diabetes typ 2

 

Och kom ihåg det viktigaste du kan göra för att förebygga s.k. Typ 2 diabetes är äta bra och att träna regelbundet. Då kan tennis vara en rolig sport, exempelvis.

Publicerad 2015-11-14, Redaktionen