Svinkoppor – impetigo

Symtom vid svinkoppor

Det vanligaste är att svinkoppor brukar börja som en liten prick. Den blir sedan en blåsa med vätska, som blir en blåsa med var. Efterhand bildas en honungsfärgad skorpa på blåsan.

Ibland blir huden bara röd och glansig. Ibland blir det både röda fläckar och blåsor. Ofta bildas nya blåsor eller röda fläckar alldeles intill eller på andra ställen på kroppen. Utslagen kan klia och svida, men barn brukar inte känna sig särskilt sjuka av infektionen.

Svinkoppor kallas också impetigo.

Vanligast i ansiktet

Det är vanligast att få svinkoppor i ansiktet, till exempel runt munnen, näsvingarna eller bakom ett öra. Men det kan också börja någon annanstans på kroppen, till exempel fingrarna, armarna eller överkroppen.

Oftast bryter svinkoppor ut i samband med en förkylning, men svinkoppor kan också komma utan att du är förkyld. Bakterierna får lättare fäste i hud som är irriterad eller fuktig. Därför är det vanligt med svinkoppor runt näsa och mun när du är förkyld. Barn som har eksem får lättare svinkoppor eftersom huden är känslig och skör.

Det är ovanligt men ibland kan svinkoppor ge en svårare infektion, till exempel med feber.

De vanligaste bakterierna vid en infektion är streptokocker och stafylokocker. Det är vanligast att barn får svinkoppor, men det går att få svinkoppor i alla åldrar.

Tvätta utslagen noggrant

Om barnet inte har feber och om utslagen sitter på ett väl avgränsat hudområde kan du behandla utslagen själv.

Tvätta utslagen noggrant med flytande tvål och vatten både morgon och kväll. Du kan eventuellt tvätta med klorhexidinlösning, som finns att köpa på apotek. Klapptorka med engångshandduk. Även om det gör ont är det bra att blöta upp skorporna som bildas på blåsorna, och ta bort dem när du tvättar. Det kan gå lättare att få bort skorporna om du lägger en blöt kompress på såren en stund före tvätt.

I början kan skorporna komma tillbaka ganska snabbt, men genom att upprepa behandlingen gör du att bakterierna till slut inte kan bli fler och såren torkar oftast ut efterhand.

Smittar lätt bland barn

Svinkoppor är vanligast bland barn mellan ett och sex år. På förskolor kan svinkoppor spridas snabbt eftersom barnen leker nära varandra och använder samma leksaker.

Kan barnet vara på förskolan?

Barnet smittar så länge såren är fuktiga. Barn som går i förskolan eller i familjedaghem bör vara hemma tills såren ser helt torra ut, och därmed är läkta. Skolbarn som förstår att det är viktigt att vara noga med att tvätta händerna kan vara i skolan. De bör däremot inte vara med på aktiviteter som gymnastik, bad eller matlagning.

Försök begränsa smittan

  • Tvätta dina egna och barnets händer ofta med tvål och vatten. Undvik direktkontakt med utslagen. Om det ändå inträffar, tvätta händerna noga.
  • Både vuxna och barn ska använda engångshanddukar.
  • Byt kläder varje dag. Om utslagen sitter i ansiktet är det också bra att byta örngott dagligen. Tvätta kläder och sängkläder i minst 60 grader.
  • Försök att få barnet att undvika att klia eller ta på såren.
  • Klipp naglarna på barnet så är de lättare att hålla rena samtidigt som det gör det svårare att riva i såren.
  • Torka av dörrhandtag och allt annat som man tar i med händerna. Tvätta leksaker och gosedjur om det är möjligt.

Söka vård

Svinkoppor kan behandlas på egen hand i en vecka. Om såren inte har läkt efter denna tid, eller om utslagen fortsätter att sprida sig över kroppen, bör du kontakta vårdcentralen. Det bör du också göra om utslagen sitter på ett stort hudområde eller om den som har svinkoppor samtidigt har feber.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för att få råd.

Senast uppdaterad:
2015-02-17
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Örebro

(Visited 1 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden