Springmask

Springmask vanlig men ofarlig tarmparasit

Alla kan få springmask men det är vanligast hos barn. Ofta märker man att barnet har springmask genom att han eller hon kliar sig i stjärten. Barn kan också få svårt att somna och sova dåligt. De yngsta barnen kan sparka häftigt med benen eller glida runt på rumpan, och de äldre kliar sig i stjärten. Klådan är intensiv, framför allt på kvällen och natten. Det beror på att masken ofta blir mer aktiv när barnet ligger stilla i sängvärmen. Man kan även ha springmask utan klåda eller andra besvär.

Klådan orsakas av att springmask som lever i tarmen tar sig ner mot ändtarmsöppningen för att precis utanför öppningen lägga sina ägg, där de också kläcks. De gör ofta att det blir lite rött vid ändtarmsöppningen. Maskarna är vita, trådtunna och centimeterlånga. Man kan se dem vid ändtarmsöppningen och ibland i avföringen.

Det händer att springmask också orsakar klåda i slidöppningen hos flickor. Slemhinnan i slidan blir då röd, irriterad och svullen.

Lättast att upptäcka dem på natten

Man kan upptäcka springmask hos barnet genom att försiktigt titta runt ändtarmsöppningen. Det är lättast att se maskarna sent på kvällen, från några timmar efter att barnet har somnat då maskarna blir mer aktiva av sängvärmen.

Sprids via äggen

Springmask finns naturligt i vår miljö, och finns ofta i damm och textilier. De sprids genom att man får i sig äggen. De sprids bland annat via fingrar, leksaker, underkläder och sängkläder. Springmask kan inte leva hos djur, men de kan finnas i djurs päls och spridas den vägen.

Äggen kan överleva minst ett par veckor utanför människokroppen. Barn återinfekteras ofta av sina egna maskars ägg, om de stoppar fingrarna i munnen efter att tidigare ha kliat sig i stjärten.

Receptfri medicin

Springmask behandlas med en receptfri medicin, Vanquin, som finns som tabletter. Barn som är äldre än två år och har svårt att svälja kan istället behandlas med en flytande medicin, Vermox. Den är receptbelagd. För barn under två år finns ingen flytande medicin, men om läkaren bedömer att barnet behöver Vermox kan man få det utskrivet.

Läkemedlen dödar maskar och larver, men äggen påverkas inte. De kan leva i ett par veckor och nya maskar kan födas. Därför behöver man ta medicinen en gång till efter två till tre veckor för att säkert bli av med masken. Det kan också vara bra att veta att Vanquin innehåller ett färgämne som färgar avföringen röd.

Man ska inte börja behandlingen med läkemedel utan att verkligen ha sett maskar, eftersom klåda i ändtarmen kan ha andra orsaker.

Läs mer: Att ge medicin till barn

Nödvändigt att hålla rent

För att säkert bli av med springmasken, och få död på äggen, måste de som har fått det vara extra noggranna med att tvätta sig och hålla rent under den två veckor långa behandlingstiden.

Tänk på att:

  • tvätta händerna efter toalettbesök och före maten
  • använda flytande tvål och egen handduk
  • hålla naglarna kortklippta
  • duscha stjärten varje dag och använda flytande tvål
  • byta underkläder och pyjamas varje dag
  • byta sängkläder ofta
  • tvätta smutsiga underkläder och sängkläder så fort som möjligt, helst samma dag som de byts
  • städa badrum och sovrum varje dag så att de ägg som finns i bland annat husdammet försvinner.

Kramdjur kan sköljas i 30 grader i flera omgångar.

Vilka ska behandlas?

Om en i familjen har springmask är det ganska vanligt att flera i familjen är smittade. Det kan därför vara bra att alla behandlas samtidigt. Om besvären återkommer bör också hela familjen behandlas.

Kan barnet gå till förskola eller skola?

Barnet behöver inte vara hemma från förskola eller skola. Ett allmänt hygienråd för barn i förskolan är att man bland annat klipper naglarna på sina barn, att barnen tvättar händerna noggrant och att barnen byter kläder när de kommer hem från förskolan.

Man kan behöva kontakta vården

Om besvären inte försvinner trots behandling med receptfritt läkemedel, eller om det är svårt att ta läkemedlet, kan man vända sig till vårdcentralen eller barnavårdscentralen för råd och hjälp. Klåda i ändtarmen kan ha andra orsaker än springmask.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Senast uppdaterad:
2015-10-06
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Örebro

(Visited 1 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden