Skorv och seborroiskt eksem hos barn upp till ett år

Symtom

Skorv innebär att barnet får fjäll i hårbotten, som kan vara feta, gulbruna och likna mjäll. Om det är mycket och inte behandlas kan det bildas gulvita skorpor eller beläggningar. Oftast uppstår skorv under barnets första månader.

Det är inte helt klart vad det beror på, men forskning visar att det troligen beror på att det blir brist på fett i huden, att hudens skydd minskar och det bildas skorv. Denna brist växer bort med tiden och då försvinner skorven. Det kan ta tid, vanligen ett till två år. Men en del barn kan ha skorv i hårbotten som återkommer upp till sex-sjuårsåldern. Skorv smittar inte.

Skorv i hårbotten hos barn upp till ett år kallas ofta också för mjölkskorv.

Olja kan hjälpa

Om det inte är så mycket skorv, och du vill få bort det, kan du smörja in barnets hårbotten på kvällen med barnolja. På morgonen tvättar du hårbotten med ett milt, oparfymerat barnschampo. Efter det gnuggar du hårbotten försiktigt med en handduk för att få bort skorven. Du kan också smörja in hårbotten med medel som innehåller boragoolja. Oljan finns att köpa på apotek eller i butik som har barnartiklar.

Om skorven återkommer kan du upprepa behandlingen.

Har barnet skorv som sitter fast kan du smörja på kvällen med salicylsyreolja eller salisylsyrevaselin 1% för att mjuka upp fjällen. De finns att köpa receptfritt på apotek. På morgonen tar du försiktigt bort fjällen med en handduk, borste eller kam. Sedan tvättas håret med ett milt, oparfymerat barnschampo. Behandlingen kan behöva göras flera gånger.

Om du vill skydda sängkläderna från att bli kladdiga, kan du lägga en handduk under barnets huvud eller sätta på en tunn mössa.

Seborroiskt eksem

En del små barn får större områden med feta gulbruna fjäll i ögonbrynen eller kring öronen. Barnets hud kan också rodna, särskilt i ansiktet, i halsvecken, armhålorna och ljumskarna. Utslaget kallas för seborroiskt eksem och kan komma när barnet är några månader gammalt. Seborroiskt eksem kliar inte och är vanligtvis inte besvärande för barnet på något sätt, även om det kan vara mycket tydliga utslag. Pröva att smörja utslagen med en svag kortisonkräm som finns att köpa receptfritt på apotek. Seborroiskt eksem smittar inte.

Barn i tonåren och vuxna kan ha en variant av seborroiskt eksem som ibland kallas mjälleksem.

Söka vård

Du kan kontakta barnavårdcentralen, BVC, om huden är fjällig och röd i anslutning till utslagen.

Om du har behandlat barnet med svag kortisonkräm under en vecka utan att huden har blivit bättre, ska du kontakta vårdcentralen eller BVC.

Om barnet har utslag som kliar eller besvärar, ska du kontakta vårdcentralen eller BVC.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-06-30
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Natalia Ballardini, barnläkare, specialist i hudsjukdomar och allergisjukdomar, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Stockholm

(Visited 3 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden