Reportage: Sheimas familj fick kämpa mot sjukdom, språk och kultur

När Sheima som litet barn skulle göra en enkel ögonoperation upptäcktes att hon hade cancer i ögat. Hennes föräldrar från Irak fick beskedet utan närvaro av någon tolk.

– Jag förstod inte vad ordet tumör betydde men läkaren såg orolig ut, säger Sheimas pappa Hussein al-Jobouri. Han gick hem från sjukhuset och visste fortfarande inte. Han frågade en vän som var tandläkare och en som var läkare. Ingen av dem ville riktigt berätta om vad som hände med hans dotter. När läkaren i Umeå berättade att Sheimas öga måste bort presenterade hon familjen för en kurator. Men de hade aldrig hört talas om vad en kurator är eller gör.

– De sa säkert allt. Men det gick inte fram, säger Hussein.

Sheimas högra öga ser lite annorlunda ut än det andra; det är gjort av porslin. Hon visar ett extra porslinsöga, det stirrar ur hennes handflata. I dag är hon frisk, operationen gjordes när hon var liten.

– Ibland blir jag ledsen när jag tänker på att mina kompisar har två ögon, säger hon.

Hon är blyg. Det är lillasyster Israa som pratar mest. Sheima vill bli lärare. Hon gillar matte.

Ett av problemen med att inte vara svensktalande i vården är att tolkar bara bokas för läkarbesök. Möjligheten till halvofficiella samtal med sköterskor i korridoren eller när de ger medicin finns bara för dem som talar svenska.

– Du kanske precis har fått veta att ditt barn har cancer och så kommer barnsköterskan in och berättar om rutiner kring mat och blöjor. Det blir omöjligt för föräldrarna att ta in, säger Pernilla Pergert. Hon har doktorerat i vård över kulturgränser. I sin avhandling ”Sociala fasader i transkulturella vårdrelationer” (2008) intervjuade hon föräldrar från andra länder och vårdpersonal.

Den här artikeln publicerades i Barncancerfondens tidning nummer 1, 2010.

Läs hela artikeln på Barncancerfondens webbplats

Senast uppdaterad:
2014-01-28
Redaktör:

Anna Dahllöv, 1177 Vårdguiden

Barncancerfonden finansierar cirka 90 procent av den svenska barncancerforskningen. Verksamheten får inga bidrag från stat, landsting eller kommun utan är helt beroende av frivilliga gåvor från privatpersoner och företag. Ett av Barncancerfondens uppdrag är att informera om barn och cancer. Därför ger Barncancerfonden löpande ut faktaskrifter, tidningar och böcker. På webbplatsen finns en förteckning över vad som går att beställa från Barncancefonden.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden