Reportage: Milla gillar sjukhusskolan

Sjukhusskolan har betytt mycket för Milla Johansson i Lund eftersom hon var fem år när hon fick leukemi, ALL, och nu är hon 10 år. Trots tuffa behandlingar har hon kämpat på med skolan och försökt komma en liten stund varje dag.

– Det bästa är att träffa andra. En del har samma sjukdom som mig, andra är friskare. Och det är skoj att träffa dem som är äldre. Det är coolt att göra matteuppgifter med någon som är femton, säger Milla.

Alla barn och ungdomar som är inlagda på sjukhus är berättigade till undervisning enligt skollagen och skolan är skyldig att anpassa undervisningen till varje elevs förutsättningar och behov. Sjukhusskolan erbjuder undervisning både för det sjuka barnet och för barnets syskon. De flesta större sjukhus i Sverige har sjukhusskolor; totalt finns det ett åttiotal. Sjukhusläraren kan komma till barnet på avdelningen, men oftast försöker man få barnet att orka flytta sig till skolsalen för att få lite miljöombyte, om så bara för en kort stund.

– Tanken är att det ska kännas som en skola. För sjuka barn ska det vara en lättnad att komma bort från avdelningen, förklarar Agneta Carlsten, Millas sjukhuslärare på Barn- och ungdomssjukhuset i Lund.

Sjukhuslärarna jobbar med att ”vårda det friska”. När man går i skolan är man elev och inte patient. Lärarna är även en länk mellan hemskola och barn. Millas båda lärare, Christina och Agneta höll kontakt via e-post varje dag och träffades på sjukhuset en gång i veckan (något som är enkelt i Skåne, men svårare i andra delar av landet). De stämde av vad klassen hade gjort och vilka uppgifter Milla skulle lösa.

En elev med barncancer kan bli borta flera månader åt gången och det är viktigt att inte skolarbetet halkar efter. Utbildningen på sjukhusskolan utgår från barnets ålder och vad friska barn i den vanliga skolan gör.

– Milla har varit jätteduktig. Nyss skrev hon väl godkänt på de nationella proven i svenska och matematik. Då blev vi stolta, säger Christina.

Den här artikeln publicerades i Barncancerfondens tidning nummer 4, 2010. 

Läs hela artikeln på Barncancerfondens webbplats

Senast uppdaterad:
2014-01-28
Redaktör:

Anna Dahllöv, 1177 Vårdguiden

Barncancerfonden finansierar cirka 90 procent av den svenska barncancerforskningen. Verksamheten får inga bidrag från stat, landsting eller kommun utan är helt beroende av frivilliga gåvor från privatpersoner och företag. Ett av Barncancerfondens uppdrag är att informera om barn och cancer. Därför ger Barncancerfonden löpande ut faktaskrifter, tidningar och böcker. På webbplatsen finns en förteckning över vad som går att beställa från Barncancefonden.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden