Reportage: Farfar betyder avlastning och lek

Styrbjörn Ström i Sundsvall gick och längtade efter att bli farfar, tills Holger kom som nu är drygt två år. När Holger fick leukemi reagerade farfar först med panik. Men nu försöker han umgås med Holger så ofta han kan, både för att leka och mysa och för att avlasta Holgers föräldrar.

Farfar kommer några dagar var tredje vecka, när hans skiftarbete på pappersbruket i Iggesund ger honom ledigt. Farmor Britt följer med på helgerna när hon är ledig från jobbet på dagis.

– Det viktigaste är avlastning och det blir det när farfar kommer. Speciellt när Holger är riktigt dålig. Han får skratta lite, säger Maria.

Holger slutade gå när han började få cytostatika. Nu kryper han mot sitt rum för att laga mat på leksaksspisen tillsammans med farfar.

– Vi brukar krypa här på golvet och leka. En gång kom jag hem och tänkte att det kändes knepigt på knäna. Då hade jag blodiga skavsår, säger Styrbjörn. Hans råd till andra far- och morföräldrar som hamnar i den här situationen är:

– Var med så mycket som möjligt. Håll dig informerad. Det blir värre om du fantiserar kring vad som händer.

Den här artikeln publicerades i Barncancerfondens tidning nummer 3, 2010.

Läs hela artikeln på Barncancerfondens webbplats

Senast uppdaterad:
2014-01-28
Redaktör:

Anna Dahllöv, 1177 Vårdguiden

Barncancerfonden finansierar cirka 90 procent av den svenska barncancerforskningen. Verksamheten får inga bidrag från stat, landsting eller kommun utan är helt beroende av frivilliga gåvor från privatpersoner och företag. Ett av Barncancerfondens uppdrag är att informera om barn och cancer. Därför ger Barncancerfonden löpande ut faktaskrifter, tidningar och böcker. På webbplatsen finns en förteckning över vad som går att beställa från Barncancefonden.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden