Ont i halsen

Sammanfattning

Allmänt

Ofta får man ont i halsen när man har en förkylning. Ibland kan det bero på till exempel körtelfeber eller halsfluss, eller på att man har överansträngt stämbanden genom att sjunga eller skrika för högt.

Halsinfektioner, särskilt de som beror på virus, smittar lätt. Man kan försöka undvika att sprida smittan genom att hosta eller nysa i armbågsvecket och tvätta händerna ofta.

I de allra flesta fall går besvären över av sig själv, men ibland kan man behöva behandling.

Behandling

Om man har ont i halsen kan det kännas lenande att dricka varmt te, eller äta glass eller yoghurt. Man kan också pröva halstabletter eller receptfria smärtstillande och febernedsättande medel. Om man är hes är det bra att vila rösten.

För det mesta hjälper inte antibiotika, men vid vissa infektioner kan man behöva behandlas.

När ska man söka vård?

Om man har mycket ont i halsen när man sväljer och samtidigt har feber, men inte snuva eller hosta, och det inte blir bättre efter två dagar bör man kontakta en vårdcentral.

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man

  • inte kan svälja sin saliv
  • om man har mycket ont på ena sidan av halsen och har svårt att gapa

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Vad beror det på?

Halsont vanligt vid infektioner

Det kan finnas många anledningar till att man får ont i halsen. Oftast får man halsont i samband med infektioner som vanlig förkylning.

De flesta får halsont någon gång per år. Det är vanligt att barn i förskoleåldern har ont i halsen flera gånger per år.

Samtidigt som man har ont i halsen kan man ha andra vanliga besvär som feber, ont i öronen, snuva, heshet och hosta.

Man kan behöva söka läkare akut

Om man har ont i halsen är det oftast inte något allvarligt, men det finns en sällsynt form av halsinfektion då man bör uppsöka läkare genast. Det är när man får så ont i halsen att man inte kan svälja saliv och börjar få svårt att andas, samtidigt som febern är hög. Det kan vara tecken på struplocksinflammation.

När infektioner ger halsont

När man får en infektion innebär det att bakterier eller virus angriper kroppen som då reagerar med en inflammation.

När man får ont i halsen vid en vanlig förkylning, är näsa och svalg inflammerade, det ser rött och irriterat ut. Ibland kan man få en infektionen på stämbanden. Då blir stämbanden inflammerade och man kan bli hes.

Halsfluss är en infektion som orsakas av virus eller bakterier i halsmandlarna. Om infektionen beror på bakterier är det oftast streptokockbakterier. Infektionen gör att halsmandlarna blir inflammerade, kraftigt röda och svullna. En kraftigare reaktion som kan förekomma i samband med halsfluss är halsböld, en inflammation med varansamling omkring ena halsmandeln.

Om man får körtelfeber är halsmandlarna också inflammerade och röda med en gråvit beläggning, och det gör ont. Dessutom är lymfkörtlarna ofta svullna. Infektionen orsakas av virus.

Herpes i munnen kan också ge ont i halsen. Det är en virusinfektion som ofta ger blåsor på läpparna och inne i munnen.

Struplocksinflammation beror på bakterier, men är mycket sällsynt.

Halsont av andra orsaker

Man kan få ont i halsen om man skriker, sjunger eller talar mycket högt. Då sitter skadan i struphuvudet. Det kan beskrivas som att slemhinnorna i struphuvudet blir överansträngda.

Sura uppstötningar kan ge besvär. Då glider surt maginnehåll tillbaka upp i matstrupen och kan ge en brännande eller svidande smärta långt ner i halsen.

Rökning försämrar motståndskraften i svalget och gör så att man lättare får ont i halsen. Om man vistas i mycket torr luft kan man också få en svidande känsla i halsen.

Hur kan man förebygga halsont vid infektioner?

För att förebygga infektioner är det viktigt att ha bra motståndskraft mot bakterier eller virus. Motståndskraften blir bättre om man sover tillräckligt mycket, äter bra mat och motionerar utomhus.

Halsinfektioner, särskilt virus, smittar framför allt genom luften. Man undviker att sprida smittan genom att hålla för munnen när man hostar och näsan när man nyser. Bäst är att nysa och hosta i ambågsvecket. Man ska tvätta händerna ofta. Smittan kan föras vidare genom handslag och annan direktkontakt.

Att undvika rökning är bra för kroppens motståndskraft i allmänhet. När slemhinnorna i luftvägarna slipper rök kan de försvara kroppen mot angripande infektioner på ett effektivare sätt.

Undvik att överanstränga stämbanden

För att inte få ont i struphuvudet kan man undvika att skrika och överanstränga stämbanden. Även här är det viktigt att undvika rök i alla former.

Diagnos och vård

Söka vård

Halsont går oftast över av sig själv inom några dagar till en vecka. De flesta som har ont i halsen behöver ingen vård. Om man behöver vård ska man i första hand söka hjälp på en vårdcentral.

Om man har mycket ont i halsen när man sväljer och samtidigt har feber, men inte snuva eller hosta, och det inte blir bättre efter två dagar bör man kontakta en vårdcentral.

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man

  • inte kan svälja sin saliv
  • om man har mycket ont på ena sidan av halsen och har svårt att gapa

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Undersökningar på vårdcentralen

En läkare eller en distriktssköterska på vårdcentralen tittar först i halsen och svalget med hjälp av en lampa. En platt träpinne, som ser ut som en bred glasspinne, används för att trycka ner tungan så att den som undersöker kan se bättre.

Ibland tas ett så kallat snabbtest för att se om man smittats av streptokockbakterier grupp A. Då tas ett prov från halsmandlarna med hjälp av en liten bomullsklädd pinne. Undersökningen kan ibland vara lite obehaglig men tar bara några sekunder. Provet visar om man har en halsfluss som är orsakad av streptokocker. Man får svar inom fem till tio minuter.

Läkaren känner också på halsens utsida för att ta reda på om lymfkörtlarna är förstorade och ömma. Läkaren kan även undersöka nedre delen av svalget för att bedöma struplocket, ofta med hjälp av en särskild spegel. Ibland undersöks stämbanden för att se om man fått en stämbandskatarr.

Ibland får man lämna andra prover, till exempel om läkaren misstänker att man har körtelfeber.

Ofta läker halsont av sig själv

Om man har halsont som orsakas av virus kan man göra mycket för att lindra det onda, men själva virusinfektionen går inte att behandla. Man får vänta tills den går över av sig själv

Körtelfeber går också över av sig själv, men det kan ta lång tid och man kan känna sig trött länge. Det krävs sällan någon speciell behandling.

Om man har halsfluss måste läkaren först bedöma att antibiotika verkligen kommer att påskynda tillfrisknandet. Om halsflussen beror på streptokockbakterier, samtidigt som man har stora besvär, brukar man få behandling. Om besvären är milda brukar infektionen inte hålla i sig så länge och läka ut av sig själv, utan läkemedel.

Halsböld töms på var

Om man får en halsböld behandlas man oftast av en öron-näsa-halsläkare. Läkaren skär under bedövning upp ett hål i bölden så att varet kan rinna ut. Behandlingen brukar ta några minuter och man får sedan antibiotika i tabletter.

Eftersom bölden kan fyllas igen med mer var får man en tid för återbesök då bölden kan behöva öppnas igen.

Struplocksinflammation kräver sjukhusvård

Om man har struplocksinflammation behöver man vård på sjukhus eftersom man kan få andningsbesvär om struplocket svullnar. På sjukhuset får man bland annat antibiotika med dropp direkt in i blodet.

Stämbanden behöver vila om de blir inflammerade

När man har stämbandsinflammation med halsont och heshet är det bra att vila rösten så mycket som möjligt. Att viska innebär också en belastning på stämbanden.

Vatten kan hjälpa vid sura uppstötningar

Man kan försökta lindra halsont på grund av sura uppstötningar genom att späda ut det sura som vill komma upp. Ett glas vatten kan hjälpa. Men ibland behövs det syraneutraliserande medel som finns att köpa receptfritt på apotek.

Vad kan man göra själv för att lindra sina besvär?

Varmt te brukar ha en lenande effekt i halsen. Glass och yoghurt brukar också kännas bra. Man får pröva sig fram.

Ibland känns det bättre om man har något att suga på och då kan man pröva vanliga halstabletter som finns i de flesta matvaruaffärer och kiosker. Det bästa för tänderna är att välja sockerfria tabletter. Det finns också halstabletter som kan lindra något genom att de verkar bedövande i halsen som finns att köpa receptfritt på apotek.

Man kan använda receptfria läkemedel som fungerar både mot smärta och feber. Läkemedlen innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller ibuprofen, till exempel Ibumetin och Ipren.

Om man är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår bör man använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade cox-hämmare.

Om man har mycket ont när man sväljer så finns det receptbelagd läkemedel som kan hjälpa. Ett är Xylocain viskös som är en bedövande vätska som man gurglar sig med och sväljer ner lite i taget. Det finns också en sugtablett som heter Strefen som kan lindra smärtan i halsen.

Om man har halsont i samband med en infektion är det viktigt att inte anstränga kroppen för hårt så att man får hjärtklappning, men en promenad i lagom takt är alltid bra. Man bör alltid vara försiktig med fysisk ansträngning när man har en infektion med feber och muskel- och ledvärk.

Senast uppdaterad:
2013-08-15
Skribent:

Gunilla Byström, läkare, specialist i allmänmedicin, Domsjö Vårdcentral, Domsjö

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Georgios Papatziamos, läkare, specialist i öron- näsa-halssjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden