Navelbråck

Allmänt

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. En så kallad bråcksäck bildas under huden och man får en rund utbuktning på magen.

Navelbråck är oftast medfödda. Det är vanligast hos barn, men ungefär två av hundra vuxna har navelbråck. Hos barn växer navelbråck bort av sig självt för det mesta. Navelbråck hos barn är oftast ungefär två till tre centimeter i diameter, hos vuxna kan de vara mer än dubbelt så stora.

Om man får navelbråck som vuxen kan vävnad från magen, till exempel tarmen, pressas ut i bråcksäcken. Om inte utbuktningen trycks tillbaka kan vävnaden komma i kläm, svullna eller skadas och ett så kallat inklämt bråck kan bildas.

Symtom

För det mesta får man inte några besvär av ett navelbråck, men ibland kan det vara ömt.

Ett inklämt bråck är ofta hårt och ömt och kan göra att man mår illa och kräks. Det är inte farligt att försöka trycka tillbaka ett inklämt bråck in mot magen, men det kan göra ont.

Behandling

Barn under fyra år brukar inte opereras eftersom navelbråck under de första levnadsåren oftast försvinner utan behandling.

Vuxna som har navelbråck kan, om de upplever att bråcket ger besvär, försöka att föra tillbaka utbuktningen mot naveln genom att trycka lätt på den. Om bråcket ger mycket besvär kan man operera det. Vid inklämt bråck opereras man alltid.  

När ska man söka vård?

Om man har en mjuk och oöm utbuktning på magen är det inte bråttom, men man kan då kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Man ska söka vård direkt på en akutmottagning eller en vårdcentral om utbuktningen vid naveln blir hård och öm och inte kan föras tillbaka in mot magen.

Senast uppdaterad:
2012-04-11
Redaktör:

Lucienne Fredriksson, 1177.se

Granskare:

Martin Enander, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvall.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden