Myggbett och knottbett

När du blir stucken av en mygga sprutar den samtidigt in saliv i sticksåret. Det gör att blodet inte stelnar och på så sätt hinner myggan suga klart. Kroppen reagerar på ämnen i saliven och ett myggbett uppstår. Stickstället på huden rodnar och svullnar. Oftast kliar det också. Oftast går besvären över på några dagar. Stick i närheten av ögon eller mun är inte farligare än stick på övriga delar av kroppen.

Vissa människor reagerar starkare än andra. Varför vet man inte riktigt. Myggor verkar också föredra vissa personer framför andra. Det beror på de lukter vi utsöndrar.

Myggor kan sprida sjukdomar. I stora delar av världen är myggburna sjukdomar som exempelvis malaria ett stort problem. I Sverige kan harpest och Ockelbosjukan spridas på det här viset, men dessa sjukdomar är ganska ovanliga. Vissa år utbryter mindre, lokala epidemier.

Lindra besvären

Om du fått myggbett eller knottbett kan du lindra besvären genom smörja in stickstället med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Det kan också kännas skönt att badda med kallt vatten eller kyla med en isbit inlindad i en tygbit.

Om det kliar mycket kan du stryka på receptfri hydrokortison-kräm. Följ bruksanvisningen som följer med förpackningen. Barn under två år ska endast behandlas med hydrokortison-kräm efter läkares ordination eller efter kontakt med BVC.

Om klådan är besvärlig kan du också använda receptfritt läkemedel med antihistamin. Det finns olika åldersgränser för olika preparat. Följ bruksanvisningen som följer med förpackningen. Du kan också fråga om råd på apotek.

Undvik att klia

Försök att inte klia på stickstället. Om du inte kliar försvinner svullnaden snabbare.

Om du kliar kan det förvärra klådan och om huden rivs sönder kan stickstället bli infekterat. Symtom på infektion är ökande svullnad, ömhet, rodnad och att det bildas var.

Så här kan du skydda sig mot mygg och knott

Om du vet att du kommer att vistas på en plats med mygg eller knott kan du försöka skydda dig med några enkla åtgärder:

  • Använd ljusa kläder. Myggor dras till mörka färger.
  • Skydda med kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen.
  • Smörj myggmedel på de ställen som inte kan täckas. Vissa myggmedel ska inte användas på små barn. Följ anvisningarna på förpackningen. Myggmedel innehåller ämnen som påverkar myggornas luktsinne. De kan då inte känna din lukt. Det gör att de inte hittar dig och i stället letar upp ett annat byte.
  • Använd myggnät till barnvagn och barnsäng.
  • Om du vet att du kommer att vistas på en plats med mycket mygg kan du i förväg förebygga klåda och svullnad genom att ta vanlig allergimedicin med antihistaminer. Antihistaminerna gör att din kropp inte reagerar lika starkt på betten.

Söka vård

Om du har ett infekterat sår och samtidigt får feber bör du kontakta en vårdcentral. Du kan också kontakta en vårdcentral om du har mycket besvär av dina myggbett.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-06-23
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

(Visited 2 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden