Lennart bröt isoleringen

– Vilken lyckträff det är för mig att få komma hit, säger Lennart Rosengren, en av stammisarna hos Nytorgsträffen. Så gott som varje vardag kommer han dit för en trevlig stund.

Lunchen är just avslutad. Idag stod det ugnstekt lax på menyn. I köket finns några tallrikar med dagens dessert; chokladkaka med vispgrädde. Borden dukas av och gästerna beger sig hemåt.

– Vi är ett gäng som brukar sitta vid samma bord varje dag. Det pratas och skojas, säger 81-åriga Lennart Rosengren som uppskattar att få sätta sig vid dukat bord.

Varje lunch bänkar sig ett 20-tal personer vid de två stora borden. Placeringskort visar var och ens plats.

Nytorgsträffen – en samlingspunkt

En trappa upp i fastigheten, ett stenkast från Nytorget, finns Nytorgsträffen. Lokalerna fungerar som en mötesplats för pensionärer inom Södermalms stadsdelsförvaltning. Här driver Stockholms stad sedan 2007 en uppskattad verksamhet.

Till Nytorgsträffen kommer den som vill utan att behöva anmäla sig. De enda tillfällen som kräver anmälan är luncherna och onsdagsutflykterna.

För Lennart har Nytorgsträffen blivit en fristad sedan hans fru Doris dog för några år sedan. De träffades under ungdomsåren, gifte sig några år senare och levde tillsammans i 56 år. Lennart beskriver tomrummet efter Doris som enormt.

– Det är en katastrof när den ena går bort. Allt var fruktansvärt deppigt.

Grått och meningslöst

Bara några dagar efter att Doris gått bort ramlade Lennart och slog sig illa. Det blev vistelse på sjukhus i ett par veckor. Han berättar att då kändes livet väldigt grått och meningslöst.

Efter några månader föreslog en kvinna från hemtjänsten att han kunde besöka Nytorgsträffen för att komma iväg hemifrån då och då. Lennart nappade på förslaget och på den vägen är det. Nu tillhör han stamgästerna och dyker i princip upp varje vardag för en stunds gemenskap.

Lennart bor i närheten och går till Nytorgsträffen på 10 minuter. Han brukar komma dit vid 10.30-tiden.

– När jag är klar brukar jag ge mig av. Varför sitta hemma och vänta när jag kan komma hit till kamraterna?

Går dit nästan varje vardag

– Nu har jag ett mål varje morgon. Även om jag har en dålig dag så går jag hit. Här finns gänget att prata med och bra personal som stöttar. Och så får man försöka skärpa sig när man är här, säger han.

Lennart har fått bra kontakt med en av volontärerna på Nytorgsträffen. Hon hjälper honom att handla och det händer att de pratar bort en stund ibland.

Han tror att livet tett sig tämligen hopplöst om han inte haft den fasta punkt som Nytorgsträffen är.

Doris och Lennart fick tre döttrar. En dog i ung ålder men de båda andra bor med sina familjer i Norrtäljetrakten och på Gotland. De träffas ibland och mellan besöken fungerar telefonsamtalen som en kontaktlänk.

– Om jag känner mig deppig kan jag ringa till någon av döttrarna och prata en stund. De stöttar mig också.

Gymnastik och föreläsningar

Veckoschemat består av flera stående inslag. Ett sådant är tisdagsgymnastiken. Varje måndag kan den som vill lyssna på olika föreläsningar, till exempel om hur man hittar livskvalitet och hur man hanterar sorg och finner glädje.

Information om olika hjälpmedel blir det också. Vissa torsdagar är sång och musik inplanerat.

Det anhörigcenter som också finns erbjuder olika aktiviteter ett par gånger per vecka. Då kan det handla om olika cirklar, yoga och samtal.

En fredag varje månad står Väntjänsten, Röda Korsets volontärverksamhet, för lunchen.

– Då dukas det med vita dukar och vi bjuds på god mat och vin. Det är mycket trevligt, säger Lennart.

Nya mål på onsdagarna

Onsdagsutflykterna är ett annat inslag. Varje vecka åker minibussar till något utflyktsmål i Stockholms närhet. På så sätt får de som annars har svårt att komma iväg möjlighet till nya intryck. Torekällberget i Södertälje, Siggesta gård på Värmdö, Hellasgården och Elfsviks gård, Lidingö, är några av de platser som besökts.

– Det kan låta dramatiskt men Nytorgsträffen är min livräddning. Hade jag inte gått hit hade jag antagligen suttit hemma och inte tagit mig för något. När jag går härifrån känns det som om jag gjort något bra av dagen. Mitt råd till andra som befinner sig i samma situation är att försöka ta sig till en träfflokal. Man behöver andra för att kunna fortsätta leva.

Publicerad:
2013-10-29
Skribent:

Nille Kristiansson, 1177 Vårdguiden

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden