Knäskålen ur led

Skadan sker oftast hos barn och tonåringar, men det kan hända även vuxna. Det är vanligare hos kvinnor än hos män och sker oftare om man är kobent.

Om knäskålen har gått ur led en gång ökar risken för att det ska hända igen. Ju yngre du är när det händer första gången, desto större är risken för återfall.

Läs mer om knäbesvär hos barn och ungdomar.

Symtom

Om knäskålen går ur led känner du att den glider ur sitt läge samtidigt som du får mycket ont. Oftast åker knäskålen tillbaka till rätt läge, antingen av sig själv direkt efter skadan eller om du sträcker på benet. Efteråt svullnar knät och du får svårt att stödja på benet.

Behandling

Om knäskålen har gått ur led får du vanligtvis en skena att ha som stöd för knät under några veckor. Du får belasta benet, men ofta behövs kryckor den första tiden. En sjukgymnast, även kallad fysioterapeut, visar hur du ska röra på benet och kan också hjälpa till med rörlighets- och styrkeövningar som du kan göra så småningom.

Om knäskålen har gått ur led flera gånger eller om en läkare bedömer att risken är stor för att den ska gå ur led igen, är det vanligt att du opereras. Läkaren syr då ihop vävnaderna bredvid knäskålen så att de blir stramare.

När ska du söka vård?

Om du misstänker att knäskålen har gått ur led bör du söka vård direkt på en akutmottagning eller vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-06-12
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, specialist i allmänmedicin, Stockholm

(Visited 1 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden