Hörselgångseksem

Sammanfattning

Allmänt

Om man har hörselgångseksem har huden i hörselgången blivit inflammerad, och då fungerar inte rengöringen av örat. När hörselgången är frisk sköts detta av öronvaxet.

Allt som nöter eller irriterar hörselgången, som hörapparater, öronproppar eller att man petar i hörselgången med till exempel bomullspinnar, kan bidra till att man får eksem. Att man badar eller rengör hörselgången för mycket kan också göra att man får hörselgångseksem.

Lindriga hörselgångseksem är mycket vanliga och har man haft eksem en gång kommer de ofta tillbaka. Ibland kan eksemen bli besvärliga.

Hörselgångseksem smittar inte.

Symtom

Om man har hörselgångseksem är det vanligt att hörselgången blir fnasig och att det kliar i örat.

Blir inflammationen värre kan det göra ont, hörselgången kan svullna, det kan rinna illaluktande vätska ur örat och hörseln kan tillfälligt försämras.

Får man en infektion i hörselgången kan man få mycket ont och feber.

Behandling

Om man har ett lindrigt hörselgångseksem ska man låta bli att klia eftersom det kan irritera örat. Man kan också prova att hålla örat torrt och se om det går över. Man ska inte peta sig i hörselgången med till exempel bomullspinnar, vilket är extra viktigt när man har hörselgångseksem.

Ibland kan en läkare behöva göra rent hörselgången för att eksemet ska läka. Man kan också behöva använda örondroppar eller öronsalva.

Besvären går oftast över inom en vecka.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har hörselgångseksem och besvären inte går över på några dagar eller kommer tillbaka ofta kan man kontakta en vårdcentral.

Man kan alltid ringa Sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för att få råd.

Vad är hörselgångseksem?

Öronvaxet skyddar örat

Örat består av ytterörat, hörselgången, mellanörat och innerörat. Från ytterörat leder den så kallade hörselgången till trumhinnan som utgör gränsen till mellanörat. Hörselgångens insida är klädd med hud och i huden sitter det talgkörtlar som tillverkar öronvax. Öronvaxets uppgift är att skydda hörselgången mot bland annat infektioner. Normalt rengörs hörselgången genom att smuts och gamla hudceller fastnar i vaxet och rensas bort när vaxet sakta rör sig utåt. 

Hörselgångseksem är en inflammation

Om man har hörselgångseksem, eller extern otit som det också kallas, har man fått en inflammation i huden i hörselgången. Då fungerar inte rengöringen av örat som den ska. Det kan leda till att hörselgången blir irriterad och kliar. Blir inflammationen värre kan hörselgången bli svullen, det kan göra ont och det kan börja rinna illaluktande kletig vätska ur örat. Ibland kan gamla hudceller inne i örat bilda en grynig massa där det kan börja växa svamp eller bakterier. Om hörselgången helt eller delvis täpps igen av eksem, svullnad, vätska eller hudceller kan hörseln tillfälligt försämras, eftersom ljud utifrån då får svårt att nå fram till trumhinnan.

Orsaker till eksem i hörselgången

Man ska aldrig försöka ta bort vax inne i hörselgången med hjälp av bomullspinnar eller liknande. Det kan irritera örat så att det svullnar och hindrar vaxet från att röra sig utåt, och kan även leda till att öppningen till de vaxproducerande talgkörtlarna täpps till.

Hörselgångseksem kan även ha andra orsaker:

 • Om hörselgången är trång eller krokig kan vaxet få svårt att rinna ut.

 • Hörapparater och öronproppar kan försämra vaxets naturliga flöde.

 • Får man ofta in vatten eller schampo i öronen kan hörselgången bli irriterad eller svullen. Det kan dels störa produktionen av vax, dels göra det svårare för vaxet att komma ut ur örat. Därför ökar risken att få eksem i hörselgången om man simmar eller dyker.

 • Om man har en hudsjukdom i öronen, till exempel psoriasis, kan örats självrengöring vara försämrad.

 • En infektion i de yttre, synliga, delarna av ytterörat kan sprida sig in i hörselgången. Till exempel kan bakterier från ett eksem på örsnibben sprida sig in i örats hörselgång.

 • Flytning från ett inopererat rör i örat eller en brusten öroninflammation kan orsaka eksem.

Kvinnor får hörselgångseksem lite oftare än män, vilket kan bero på att de har trängre hörselgångar.

Fukt och värme ökar risken för besvär

De lindrigare formerna av hörselgångseksem är mycket vanliga, speciellt bland simmare, och kallas därför ibland för simmaröron. Det är också lättare att få besvär i ett varmt och fuktigt klimat. Därför är det vanligare att man får problem under sommaren.

Hur kan man förebygga?

Förutom att låta bli att peta sig i öronen finns det flera andra sätt att förhindra att man får problem:

 • Man kan använda fetvadd i öronen eller ha badmössa när man duschar eller badar för att skydda hörselgången från vatten och schampo. Det kan vara bra att prova allergitestade produkter.

 • Det är bättre att använda kåpor i stället för öronproppar om man måste använda hörselskydd. De täpper inte till själva hörselgångsmynningen på samma sätt.

 • Det är också bra att undvika hörlurar med propp och i stället använda hörlurar med kåpa.

 • Använder man hörapparat kan man behöva regelbunden hjälp med att rengöra hörselgången. Om man ofta får besvär kan det vara bättre att använda en så kallad benledningsapparat i stället för en ”i-örat-apparat”.

 • Om man har nickelallergi bör man undvika örhängen med nickel.

Oftast är besvären lindriga

Ofta får man en lindrig form av hörselgångsbesvär och behandling hjälper. Däremot är risken för återfall stor. Har man haft besvär med hörselgångseksem är det viktigt att man förebygger för att försöka undvika återfall.

Om besvären förvärras

Om bakterier eller svamp får fäste inne i hörselgången kan man utöver inflammationen också få en infektion i hörselgången. Infektionen kan även sprida sig till den yttre, synliga, delen av ytterörat och till huden runt örat som då blir röd, varm eller svullen och man kan få feber.

Man kan också få en infektion i en eller flera av hörselgångens talgkörtlar. Infektionen uppstår på grund av att bakterier hamnar i talgkörteln och att mynningen till körteln täpps till. Då kan det komma var ur örat och det brukar göra mycket ont. Man ska inte peta i varet eftersom det finns en liten risk att infektionen sprider sig via blodbanorna till hjärnan. Det är mycket ovanligt, men om man får feber och känner sig riktigt dålig ska man kontakta en vårdcentral eller jourmottagning.

Hörselgångseksem smittar inte

Själva hörselgångseksemet smittar inte. Men i den gryniga massa som ibland bildas i hörselgången kan det börja växa olika typer av bakterier. Dessa kan spridas om man till exempel använder samma bomullspinne först i det sjuka örat och sedan i det friska.Symtom och diagnos

Tecken på hörselgångseksem

Hörselgångseksem kan visa sig på olika sätt. Har man en lindrig form blir hörselgången fnasig och det kliar i örat. Om inflammationen blir värre kan det göra ont. Ibland kan man bli öm bakom örat och känna obehag när man tuggar och gapar. Hörselgången kan också svullna och det kan rinna illaluktande vätska ur örat. Ibland kan vätskan bli grumlig och tjock, eftersom smuts och hudceller som inte rensas ut då kan bilda en grynig massa inne i hörselgången. Hörseln kan också bli sämre men när eksemet i hörselgången är borta kan man höra igen.

Vid vaxpropp brukar det inte klia eller rinna vätska ur örat. Typiska besvär vid vaxpropp är lockkänsla och känsla av ett svagt tryck i hörselgången. Ofta kommer lockkänslan till och från.

Tecken på infektion

Tecken på att man har fått en infektion i hörselgången kan vara att smärtan och besvären blir värre och att man får feber. Om infektionen ökar kan det komma var ur hörselgången och det brukar göra mycket ont. Vid lindrigt eller måttligt hörselgångseksem, som är vanligast, brukar man dock inte ha feber.

Man vet att en infektion har spridit sig till den yttre, synliga, delen av ytterörat om örat blir rött, svullet, varmt och ömt. Även huden runt örat kan bli röd och svullen. Man kan dessutom få feber.

Om man har sänkt immunförsvar

Om man har sänkt immunförsvar, till exempel på grund av svår diabetes eller cancer, är man mer känslig för infektioner. En infektion kan dessutom få en allvarligare utveckling. I ovanliga fall kan örats brosk påverkas och då behöver man antibiotika.

Ett svullet öra kan vara svårt att undersöka

För att avgöra om man har fått hörselgångseksem undersöker läkaren örat. Han eller hon kontrollerar om det finns något eksem utanpå örat och om ytterörat är rött, svullet eller känns varmt.

Genom att använda ett öronmikroskop eller otoskop, ett instrument som förstorar och lyser upp, kan läkaren se hur hörselgången ser ut. Läkaren kontrollerar om det syns något sår, om det finns tecken på att en talgkörtel är infekterad, om hörselgången är svullen eller om det finns illaluktande vätska i örat.

Om läkaren misstänker att man har öroninflammation behöver trumhinnan undersökas. Är hörselgången svullen kan det vara svårt att se hela vägen in till trumhinnan. Då kan själva svullnaden behöva behandlas först. Efter någon dag, när svullnaden har gått ner, får man komma tillbaka för att få trumhinnan undersökt.

Vård och behandling

Vad man kan göra själv

Har man ett lindrigt hörselgångseksem, med enbart kliande och fnasig hörselgång, kan man pröva att hålla örat torrt för att se om besvären går över. Det kan man göra genom att undvika att bada och genom att använda fetvadd i öronen eller badmössa när man duschar. Man kan också pröva att använda öronproppar, så kallade simmarproppar, när man badar. De kan förhindra att vatten tränger in i örat.

För att inte förvärra besvären bör man låta bli att använda bomullspinnar eller liknande för att göra rent i hörselgången. Man bör också, utom vid bad, undvika öronproppar och om man har nickelallergi ska man undvika örhängen som innehåller nickel.

Även om det kliar mycket i örat måste man låta bli att klia eftersom det kan förvärra eksemet. Oftast går besvären över inom en vecka.

Om eksemet inte blir bättre, eller om man märker av andra symtom, som att det börjar rinna vätska från örat och att hörseln försämras, bör man kontakta en vårdcentral. Om man får feber, kraftig huvudvärk eller örat blir rött, svullet, varmt och ömt ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Läkaren gör rent i örat

Vilken behandling man får när man har hörselgångseksem beror på vilka besvär man har. Det viktigaste är att örat rengörs ordentligt. Om symtomen är lindriga kan det räcka med att läkaren gör rent örat. Eftersom spolning med vanligt vatten bör undvikas, använder läkaren oftast en sug för att göra rent i hörselgången. En sug är ett litet rör som fungerar ungefär som en svag dammsugare. Läkaren kan också använda alsollösning för att rengöra hörselgången.

Örondroppar och öronsalva

Ibland behöver man använda örondroppar eller öronsalva som man får på recept. Örondropparna och öronsalvan innehåller ofta en kombination av antibiotika, kortison och svampdödande medel. Läkemedel som används är till exempel Terracortril med polymyxin B, Locacorten-Vioform och Diproderm. Antibiotika hjälper om man har en bakterieinfektion och kortison hjälper mot inflammationen, som ger klåda. Det är viktigt att örat först är ordentligt rensat på vax och smuts, eftersom örondroppar och öronsalvor inte hjälper lika bra om inte hörselgången är ren.

Om hörselgången är mycket svullen får man först ha en tamponad, en liten kompress, dränkt med alsollösning i örat innan man kan använda öronsalva eller örondroppar. Man fuktar tamponaden med alsollösning, fyra till sex gånger om dagen, under ett par dagar. När svullnaden har lagt sig kan man påbörja behandlingen med öronsalva eller örondroppar. Behandlingen brukar pågå i ungefär en vecka.

I ovanliga fall kan man behöva öppna de infekterade talgkörtlarna med hjälp av en liten skalpell och tömma dem på var.

Om infektionen sprider sig

Har en infektion spridit sig till den yttre, synliga, delen av ytterörat, kan man behöva en antibiotikakur i tablettform för att infektionen ska läka.

Om infektionen beror på svamp brukar man i första hand behandlas med örondroppar som innehåller svampdödande medel. Eventuellt kan behandling med tamponad med svampmedel eller pensling av hörselgången krävas.

Var kan man få hjälp?

De flesta hörselgångseksem kan behandlas av en läkare på vårdcentral, men om det är svårt att få rent i örat och man sedan tidigare har en sjukdom i mellanörat eller är opererad i trumhinnan och mellanörat, bör man behandlas av en öronläkare. Dessutom bör man behandlas hos öronläkare om man mår mycket dåligt eller om eksemet inte läker inom ett par veckor.

Om hörselgångseksemet ständigt kommer tillbaka bör man undersökas av öronläkare eller en hudläkare för att utesluta bakomliggande sjukdom.

Vanligt med återfall

Har man en gång fått hörselgångseksem kommer det ofta tillbaka. Därför är det viktigt att försöka förebygga besvären.

Får man ofta återfall kan man få recept på örondroppar att ha hemma så att man kan påbörja behandlingen redan när man får de första symtomen. Men det är viktigt att undvika långvarig behandling med droppar som innehåller starka kortisonpreparat, till exempel Diproderm.

Senast uppdaterad:
2013-10-04
Skribent:

Martin Enander, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvall.

Redaktör:

Jessica Envall, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Ann Hermansson, docent, öron-, näs- och halskliniken, Universitetssjukhuset i Lund

(Visited 16 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden