Hemorrojder

Vanliga symtom på hemorrojder

Om du upptäcker blödningar från ändtarmen, kan hemorrojden vara orsaken. Det kan till exempel komma lite ljusrött blod på papperet när du torkar dig efter ett toalettbesök, eller blodstänk i toalettstolen. Blodet är ofta klart och inte blandat med avföring.
Andra symtom kan vara

 • att det kliar och svider runt ändtarmsöppningen
 • gaser och lite avföring eller slem läcker ut utan att man kan hindra det
 • att det gör ont när du tömmer tarmen
 • att du känner något som buktar ut vid ändtarmsöppningen.

Svedan kan bero på att tarmslemhinnan har blivit irriterad intill hemorrojden och det bildats små sprickor. Läckaget kan uppstå eftersom hemorrojderna är täckta av slemhinna som utsöndrar slem, och att ändtarmsöppningen inte sluter riktigt tätt.

I samband med att du krystar kan hemorrojder framträda och de går då att känna med fingertopparna. Ibland går det att trycka in hemorrojderna igen. Stora hemorrojder kan vara svåra eller omöjliga att trycka tillbaka samtidigt som de kan vara smärtsamma om de blir inflammerade.

Vad kan jag göra själv?

Förstoppning ökar besvären för den som redan har hemorrojder. Om du har lätt för att få förstoppning är det bra att undvika sådant som orsakar hård avföring. Bland annat påverkar mat och dryck avföringens konsistens. Andra orsaker som kan orsaka hård avföring är stoppande kost som till exempel te samt lång användning av vissa laxermedel och läkemedel.
Du kan minska dina besvär genom regelbunden motion.

1. Ät mer fibrer

För att undvika förstoppning är det bra att äta mer fiberrik mat som müsli och grovt, mörkt bröd. Vetekli är också rikt på fibrer och kan röras ned som tillskott i gröt eller andra maträtter. Andra saker att tänka på är att

 • undvika vitt bröd
 • byta ut sallad, tomat och gurka som inte innehåller så stor mängd fibrer mot bönor, ärtor, potatis, broccoli och blomkål
 • dricka ett extra glas vatten vid varje måltid
 • försöka gå på toaletten varje dag, och gärna samma tid, till exempel efter frukost.

Om du tycker att det är svårt att få i dig fibrer via kosten finns det fibrer i pulverform, så kallat bulkmedel som läkaren kan skriva ut. De finns även att köpa receptfritt på apotek. Bulkmedlen ska tas med mycket vätska. De binder till sig vätska i tjocktarmen. Om magen är trög blir effekten att hårt tarminnehåll ökar i volym och tarmen får mer att arbeta med. All vätska gör också att tarminnehållet får en mjukare och smidigare konsistens. På så sätt underlättas passagen genom tarmen och det går lättare att få ut avföringen.

Bulkmedel och mat som innehåller fibrer ger ofta gaser i magen, men även gaserna hjälper till att underlätta tarmtömningen. Om gasbildningen blir för jobbig kan man minska mängden fibrer tillfälligt.

2. Håll ut – det tar minst sex veckor

Öka fiberintaget under minst sex veckor. Då brukar besvären av hemorrojderna försvinna, men de kan återkomma om du blir förstoppad igen.

3. Lindra besvären

Om du har haft hemorrojder tidigare och känner igen besvären kan du köpa receptfria läkemedel på apotek. Då är det viktigt att tvätta huden runt ändtarmsöppningen med ljummet vatten efter avföring samt morgon och kväll. Det är bra att undvika tvål eftersom det kan irritera ytterligare. Torka försiktigt genom att klappa torrt med handduken, istället för att gnida.

Du kan också pröva att trycka tillbaka hemorrojderna, men det ska inte göra ont.
Läs mer under behandling av hemorrojder.

När ska jag söka vård?

Om det är första gången som det blöder från ändtarmen, även om det bara är en liten blödning, ska du ta kontakt med vården. Det är viktigt att ta reda på varifrån blödningen kommer och vad den orsakas av. Det är även viktigt att söka hjälp om du tidigare har haft små blödningar, blivit undersökt och fått reda på orsaken, men blödningarna nu blivit större eller kommer tätare. Blödningar ska alltid tas på allvar eftersom de kan bero på en allvarlig sjukdom, till exempel cancer.

Är du osäker på om du ska kontakta läkare kan du alltid ringa telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning, eller din vårdcentral. De kan hjälpa till att bedöma om blödningen är sådan att du bör bli undersökt av en läkare.

Andra anledningar till att kontakta vården

 • svåra smärtor
 • långvarig klåda
 • om avföring eller slem läcker ut
 • om du behandlar besvären på egen hand i två eller tre veckor utan att de försvinner
 • om besvären blir svårare eller om hemorrojderna blir allt större.

Vad är hemorrojder?

I nedersta delen av ändtarmen, i analkanalen som leder ut i ändtarmsöppningen, finns små kuddar som består av bindväv och blodkärl, så kallade analkuddar. I analkuddarna finns blodkärl. Om blodflödet som leder från kuddarna inte fungerar som det ska kan blodkärlen fyllas med mycket blod. Det är det som kallas för hemorrojder. Varför blodflödet störs har forskarna olika teorier om och man har ännu inte lyckats reda ut orsaken helt.

En förklaring till det försämrade blodflödet kan vara ökad spänning i den muskel som reglerar hur ändtarmsöppningen sluts och öppnas. En annan förklaring till kuddarnas utbuktning är att vävnaderna runt omkring förslappas så att kuddarna glider ner och hamnar i själva ändtarmsöppningen.

Yttre och inre hemorrojder

Det finns inre och yttre hemorrojder. De inre är täckta av slemhinna och kan antingen finnas inne i ändtarmen eller synas utanför ändtarmsöppningen. De yttre hemorrojderna sitter precis vid sidan om ändtarmsöppningen och är täckta av hud.

Ofarligt och vanligt

Hemorrojder är vanligt och oftast ofarligt. Det är ovanligt att de övergår till att bli något allvarligt. Hemorrojder kan gå tillbaka av sig själv utan behandling. Om man har haft hemorrojder tidigare och får lindriga besvär igen utan stora blödningar kan man ofta behandla hemorrojderna själv.

Graviditet och läkemedel är ofta orsaken

Det är vanligt att gravida kvinnor får hemorrojder. Dels har gravida en större mängd blod i kroppen, dels trycker den växande livmodern på de stora blodkärlen i buken vilket i förlängningen gör det lite svårare för blodet att cirkulera. Detta leder till att trycket i ändtarmens blodkärl blir högre och att hemorrojder lättare bildas. Vanligtvis försvinner de efter förlossningen.

Hormonförändringar i samband med graviditet kan också orsaka förstoppning. Vissa läkemedel kan bidra till förstoppning och därmed ge större problem med hemorrojderna.
Det gäller till exempel

Om du misstänker att det är läkemedel som är orsaken bör du rådgöra med den läkare som skrev ut receptet. Tillsammans får ni väga besvären med förstoppning mot den nytta läkemedlet kan göra. Ibland kan läkaren ändra dos eller föreslå ett annat läkemedel, som kanske kan ge mindre besvär med förstoppning.

Undersökningar och utredningar

Före undersökningen får du få berätta för läkaren om dina besvär, hur länge du har haft dem och hur de känns. Du får också svara på om du har några sjukdomar och om du använder några mediciner.

Läkaren börjar undersökningen med att titta hur det ser ut runt ändtarmsöppningen. Sedan känner läkaren med ett finger i och innanför ändtarmsöppningen.

Därefter undersöker läkaren slemhinnan i ändtarmen och nedersta delen av tjocktarmen med hjälp av ett rörformat instrument som förs in i tarmen. Instrumentet kallas proktoskop. Röret är gjort av plast och är åtta till tio centimeter långt. För att få instrumentet att glida in lättare används en glidgelé. Läkaren tittar sedan på tarmens slemhinna genom proktoskopet medan detta långsamt förs ut. Samtidigt uppmanas du att krysta. Om du har hemorrojder buktar dessa in i proktoskopet och kan lätt undersökas.

Om du söker läkare för att det kommer blod från ändtarmen, och undersökningen med proktoskop inte kan visa på orsaken, kan läkaren med hjälp av ett liknande instrument, ett rektoskop, se längre upp i ändtarmen. Det är viktigt att undersöka om det finns någon allvarligare förändring längre upp i tarmen som orsakar blödningen. Läkaren kan också ta prover från slemhinnan som sedan undersöks med hjälp av mikroskop.

Om det är osäkert varifrån blödningen kommer kan läkaren titta ännu längre upp i tjocktarmen med hjälp av ett koloskop. Den undersökningen görs vid ett senare tillfälle efter en del förberedelser.

Om läkaren inte upptäcker några hemorrojder kan besvären bero på:

 • Sprickor i huden i analkanalen, så kallad analfissur.
 • En ömmande knöl som orsakats av en bakterieinfektion.
 • En fistel, som är en liten öppning till en kanal, eller förbindelse som normalt inte ska finnas. Den kan bland annat uppstå om man har en inflammatorisk tarmsjukdom.
 • Klåda kring ändtarmsöppningen som kan orsakas av hudinfektioner eller mask i tarmen, till exempel springmask.

Behandling av hemorrojder

Om hemorrojderna är små och inte ger alltför mycket besvär brukar läkaren rekommendera något receptfritt läkemedel som finns att köpa på apotek. Läkaren kan också skriva ut läkemedlet på recept.

Läkemedlen lindrar smärta och dämpar klådan. En del av dem innehåller ämnen som dämpar inflammationen, om man har en sådan, eller drar samman blodkärlen. Läkemedlen finns i två olika former, stopiller som förs in i ändtarmen och som salva som smörjs på hemorrojderna och runt ändtarmsöppningen. Läkemedlen brukar användas under två till tre veckor. Noggranna anvisningar följer med läkemedelsförpackningen.

Exempel på receptfria läkemedel som kan köpas på apotek:

 • Xyloproct och Scheriproct lindrar smärta, minskar blödningar och motverkar klåda och inflammation. Läkemedlen finns både i form av stolpiller, som man för in i ändtarmen, och salva.
 • Alcosanal lindrar klåda och finns som stolpiller och salva.
 • Xylocain salva används tillfälligt om det gör ont att tömma tarmen. Salvan verkar bedövande.

Om inte receptfria läkemedel hjälper bör du rådgöra med din läkare. Det finns receptbelagda läkemedel som läkaren kan skriva ut.

Vid hudirritation och klåda kan till exempel kortisonsalva eller kortisonkräm användas under några veckor. Exempel är Mildison Lipid kräm och Hydrokortison CCS salva, och kan köpas receptfritt i mindre förpackningar.

Ibland behövs kirurgisk behandling

Om det vid en undersökning visar sig att hemorrojderna är stora eller att de orsakar kraftiga blödningar kan man ibland behöva bli undersökt av en kirurg. Det finns flera olika behandlingsmetoder för att ta bort hemorrojderna:

Injektionsbehandling: Läkemedel sprutas in med en spruta vid hemorrojderna. Medlet gör så att blodkärlen som leder till hemorrojderna skrumpnar. Därmed stryps blodtillförseln vilket leder till att hemorrojderna förtvinar och ramlar av.

Gummibandsligering: Med hjälp av en speciell apparat dras ett gummiband runt hemorrojden. Eftersom hemorrojderna inte längre får någon blodtillförsel skrumpnar de och lossnar efter en till två veckor.

Operation: Hemorrojderna skärs bort. Man får ryggbedövning eller så blir man sövd under operationen. Såret sys antingen ihop igen eller lämnas öppet och får läka av sig själv. Andra metoder är att klippa av hemorrojderna med en speciell apparat som också skarvar ihop slemhinnan med små häftklamrar. Eller så sätts ett stygn runt hemorrojdernas blodkärl.

Det finns för- och nackdelar med alla metoderna. Att operera bort hemorrojderna anses vara effektivare än de två andra metoderna.

Det gör ofta ont under själva läkningen men smärtan brukar försvinna efter en till två veckor. Tiden direkt efter operationen kan vara lite besvärlig och det är viktigt att avföringen hålls mjuk för att minska smärtan. Det är till exempel bra att dricka mycket vatten och äta fiberrikt. Det finns dessutom olika receptfria läkemedel på apotek som gör det lättare att tömma tarmen.

Komplikationer är sällsynta

När hemorrojder har gått tillbaka av sig själv eller behandlats kan det finnas kvar rester av hudflikar intill ändtarmsöppningen. Flikarna brukar inte ge några direkta besvär, men eftersom de är svåra att hålla rena kan du få klåda. Eventuellt kan flikarna behöva tas bort av den anledningen.

Senast uppdaterad:
2015-05-28
Redaktör:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Wilhelm Graf, läkare, kirurg, Akademiska sjukhuset, Uppsala.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden