Hemangiom hos barn

Nästan fem procent av alla barn får hemangiom. Det är inte helt klart varför de uppstår. De är vanligare hos för tidigt födda barn.

Hemangiomen är helt ofarliga. Men om de sitter illa till, till exempel så att de skymmer synen, kan de behöva behandlas.

Symtom

Hemangiom är oftast klarröda, rödlila eller mörkröda. De kan vara upphöjda eller platta. En del hemangiom som ligger djupt i huden kan vara nästan hudfärgade eller bara lätt blåaktiga. Storleken varierar från några millimeter upp till flera centimeter. Stora hemangiom syns oftast redan vid födseln. Även små hemangiom kan synas vid födseln.

Vad är hemangiom?

Hemangiom är godartade blodkärlstumörer, vilket innebär att det bildas en samling med blodkärl under huden. De flesta hemangiom utvecklas under den första levnadsmånaden. De brukar växa både på bredden och på höjden. Oftast växer de som mest under barnets tre första levnadsmånader. För en del barn fortsätter de att växa, ibland upp till barnet är ungefär ett år. Sedan slutar de att växa och börjar tillbakabildas. Hemangiom försvinner av sig själv, men det kan ta allt från något år till tio år.

Om hemangiomet har varit stort, eller om det har blivit sår i det, kan det blir ett märke kvar i huden som syns resten av livet.

Ibland kan hemangiom blöda

När hemangiom växer kan det bli sår och mindre blödningar i dem. Om det blir sår kan barnet få ont, men annars brukar barnet inte känna av eller ha besvär. Om det blöder ska du trycka med en kompress eller en ren handduk mot såret tills det slutar att blöda. Om såret inte läker kan det bero på att bakterier har kommit in i såret. Då kan det behöva behandlas med antibiotika.

Söka vård

Om barnet har ett synligt hemangiom som uppstår senare än sex veckor efter förlossningen, eller om barnet har sex hemangiom eller fler, bör du kontakta barnavårdscentralen, BVC.

Om hemangiomet blir sårigt och gör ont eller på annat sätt är besvärande, eller om huden omkring blir röd och varm, bör du kontakta BVC eller vårdcentralen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Undersökning av hemangiom

Vanligtvis görs inga andra undersökningar än att sjuksköterskan eller läkaren tittar på huden. Det brukar räcka för att vara säker på att det är hemangiom.

Behandling av hemangiom

Hemangiom behöver nästan aldrig behandlas.

Hemangiom som sitter så att det stör viktiga funktioner eller utvecklingen av dessa, till exempel synen, behandlas ibland med läkemedel under barnets första år. Det gäller vanligtvis hemangiom som sitter mycket nära ögat eller på nästippen. Det kan också vara hemangiom som sitter på läppen, så att barnet får svårt att äta.

Om det finns kvar ett märke när hemangiomet har försvunnit, och barnet själv vill ta bort det, kan ni kontakta en vårdcentral för att diskutera detta. Det är i så fall lämpligt att göra när barnet är äldre än åtta till tio år.

Senast uppdaterad:
2015-06-30
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Natalia Ballardini, barnläkare, specialist i hudsjukdomar och allergisjukdomar, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Stockholm

(Visited 3 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden