Graviditetsillamående

Oftast kommer illamåendet i början av graviditeten och för många brukar det gå över efter någon månad. Det är hormoner som gör att många gravida blir illamående. Hur mycket hormonerna påverkar är olika från person till person. Andra saker kan också påverka illamåendet. Om du är trött, stressad eller tom i magen mår du ofta sämre.

Symtom

Många är illamående vissa stunder under dagen, men en del mår illa hela tiden. Det är vanligt att illamåendet blir värre av vissa lukter. Det är även vanligt att kräkas, men illamåendet när du är gravid skiljer sig från en vanlig magsjuka. Det är oftast lättare att hantera och du känner dig inte sjuk på samma sätt.

Söka vård

Om du har mycket besvär eller går ner i vikt bör du kontakta en barnmorskemottagning.Om du kräks så mycket att du blir torr i munnen, har svårt att kissa och känner dig yr ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Vad kan jag göra själv?

Det finns inget som med säkerhet hjälper mot graviditetsillamående. Men det finns saker du kan prova, som kan hjälpa. Vanliga tips är:

  • Ta det lugnt och undvik stress.
  • Ät något innan du stiger upp på morgonen. 
  • Drick ordentligt med vätska, särskilt om du kräks ofta. 
  • Ät kokt mat utan starka kryddor.
  • Ät lite men ofta.
  • Ät mellanmål med mycket kolhydrater, till exempel frukt eller smörgås. 
  • Ät ingefära eller matprodukter med ingefära.
  • Undvik drycker med koffein.
  • Testa akupressurband på handleden.

Behandling

Det finns inget läkemedel speciellt för graviditetsillamående, men det finns läkemedel som kan hjälpa. En del mår till exempel bättre av läkemedel mot åksjuka. När du är gravid ska du alltid vara försiktig med läkemedel. Prata med en läkare, barnmorska eller apotekspersonal. En del mår bättre av akupunktur. Vid extremt graviditetsillamående kan du behöva näringslösning via dropp. Vissa kan behöva vara sjukskrivna.

Undersökningar

Ibland kan du få lämna urinprov på barnmorskemottagningen. Då kan barnmorskan se om du är uttorkad eller inte och eventuellt hänvisa vidare till vårdcentral eller akutmottagning.

Komplikationer

Några få gravida kräks så mycket att de blir uttorkade, det kallas extremt graviditetsillamående eller hyperemesis gravidarum. Om du blir uttorkad kan du få brist på vätska, salt och näring. Då kan du behöva sjukhusvård och få näringslösning via dropp.

Senast uppdaterad:
2015-02-26
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Anna-Karin Månsson, barnmorska, mödrahälsovården i Lund

(Visited 4 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden