Blöjutslag

Symtom vid blöjutslag

När barn får blöjutslag har de torra och röda fläckar på huden där blöjan brukar sitta. Utslagen beror på att huden har haft kontakt med urin och avföring tillsammans med fukt och värme. Risken för blöjutslag kan öka om barnet har lös avfäring eller diarré, till exempel om barnet har magsjuka eller behandlas med antibiotika, eftersom medicinen tillfälligt kan ge lös avföring

Vid lindriga blöjutslag har barnet oftast inte ont. Är utslagen svårare kan barnet reagera när du rör vid det och skrika eller gråta när du tvättar stjärten. Ibland kan utslagen bli som öppna sår som det kommer vätska ur.

Ibland kan utslagen bero på en svampinfektion, då brukar det klia och huden blir kraftigt röd och glansig.

Lufta stjärten

För att få utslagen att försvinna, eller förhindra att det blir värre, kan du:

  • Hålla stjärten ren genom att tvätta försiktigt med ljummet vatten. Om det inte blir rent med vatten kan du pröva att tvätta med barnolja eller annan olja, till exempel olivolja.
  • Låta barnet ligga utan blöja på torrt underlag och lufta stjärten.
  • Byta blöjor ofta och så fort som möjligt när barnet har bajsat.

Genom att följa råden ovan kan du också förebygga blöjutslag.

För att göra så att det läker snabbare kan det vara bra att använda en skyddande salva som innehåller zink. De finns att köpa på apotek. På barnavårdscentralen, BVC, kan du få råd om olika salvor.

Du kan behöva använda en mild kortisonsalva med svampmedel för att läka utslaget. Du kan fråga om råd på ett apotek eller på BVC.

Om barnet har fått hudutslag som det kommer vätska från kan du badda försiktigt med alsollösning som är sammandragande, uttorkande och kylande. Alsollösningen kan köpas receptfritt på apotek. Den är mildare än alsolsprit, som innehåller alkohol och kan svida.

Söka vård

Om utslagen inte minskar efter några dagars behandling eller om de blir värre ska du kontakta BVC. Detsamma gäller om utslagen sprider sig utanför blöjan. Om du misstänker att barnet har fått en svampinfektion kan du söka vård på BVC eller en vårdcentral.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för att få råd.

Senast uppdaterad:
2015-02-17
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lena Antin, barnsjuksköterska, Boo barnavårdscentral, Nacka

(Visited 2 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden