Bäckenbrott

Allmänt

Om man faller eller är med om en olycka kan man få ett bäckenbrott, en så kallad bäckenfraktur. Oftast rör det sig bara om en spricka i bäckenet. Det kan göra ont, men sprickan brukar så småningom läka av sig själv utan någon behandling.

Om man har benskörhet, så kallad osteoporos, kan det räcka med ett litet fall för att man ska få bäckenbrott. Om man inte har benskörhet brukar bäckenbrott vara resultatet av en olycka, exempelvis ett fall från hög höjd eller i trafiken. Vid svårare bäckenbrott kan flera delar av bäckenet är vara skadat.

Det är bra att röra på sig varje dag, även om man har benskörhet. Det förbättrar bland annat balansen, vilket minskar risken för fall och därmed även risken för bäckenbrott. Om man röker är det bra att sluta.

Symtom

Ett bäckenbrott gör att man känner en kraftig smärta i höften eller längst ner i ryggen efter att man fallit omkull. Det brukar vara svårt att stödja på det ena eller båda benen.

Behandling

En spricka i bäckenet läker så småningom av sig själv, men det kan ta några månader. Det är bra för läkningen att röra på sig, även om det gör ont. Man kan ta smärtstillande medicin den första tiden för att lättare kunna vara fysiskt aktiv. Har man mycket ont kan man också behöva hjälp att klara vardagen i början.

Om man också har benskörhet kan man behöva behandling för det.

Efter ett allvarligt bäckenbrott, där bäckenet fått mer omfattande skador, kan man behöva opereras för att bäckenets ben ska läka i rätt läge. Före en sådan operation blir man sövd med narkosmedel. Under operationen läggs bäckenbenen i läge med hjälp av en eller flera metallplattor som skruvas fast i benet med skruvar. Ofta sitter skruvarna delvis utanpå kroppen. Skruvar och metallplattor tas bort med en operation när benet läkt ihop. Den operationen är betydligt mindre.

När ska man söka vård?

Ofta läker en spricka i bäckenet av sig själv.

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man

  • får mycket ont i ryggen efter ett fall
  • har ont i ryggen och dessutom har domningar eller nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorganen
  • har ont i ryggen och dessutom har domningar, stickningar eller svagheter i båda benen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Publicerad:
2012-04-23
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad

Redaktör:

Lotta Bergman, 1177.se

 

(Visited 80 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden