Artroskopi

Allmänt

Artroskopi innebär att en läkare undersöker eller opererar en led med hjälp av ett artroskop. Ett artroskop är ett tunt metallrör som förs in i leden genom ett litet hål och som överför bilder till en bildskärm, där läkaren kan följa arbetet. Om det finns skador som behöver opereras kan läkaren göra det med hjälp av små instrument som förs in i ett annat hål.

Artroskopi används oftast för att behandla knä- och axelleder, till exempel menisk- eller korsbandsskador i knät eller efter att man vridit axeln ur led. Metoden kan även användas på andra leder, som till exempel höftleden.

Förberedelser

Natten före operationen får man oftast inte äta, dricka, röka eller snusa. Man får tvätta sig med en speciell bakteriedödande tvål för att minska risken för infektion kvällen före och även på operationsdagens morgon. Tvålen köper man själv på ett apotek.

Bra att sluta röka

Om man röker är vinsterna många med att sluta inför en operation. Såren läker snabbare, blodcirkulationen och konditionen förbättras så att man fortare återhämtar sig. Man bör helst sluta röka helt, men om det inte lyckas så är det bra om man kan avstå från rökning före operationen och även de första veckorna efteråt. Om man behöver hjälp att sluta röka kan läkaren berätta vilket stöd som finns att få.

Hur går behandlingen till?

Innan behandlingen får man antingen lokalbedövning, ryggbedövning eller sövning med narkos. Läkaren gör centimeterlånga hål i huden och för in artroskopet. Leden undersöks och eventuella trasiga bitar tas bort eller sys ihop. Hålen sys eller tejpas ihop. Därefter läggs ett förband och man får också ett bandage över knät. Operationen tar vanligen mellan 20 minuter och en timme.

Om man får narkos eller ryggbedövning känner man ingenting. Om man får lokalbedövning kan man ibland känna att man blir opererad, men det gör inte ont. Man kan få lugnande medicin om man tycker att det är obehagligt.

Se film om artroskopi

Hur mår man efteråt?

Man får prata med den läkare som opererat. Ofta får man också träffa en sjukgymnast för att gå igenom ett träningsprogram och få råd om hur man ska göra de närmaste dagarna. Man får oftast åka hem samma dag.

Man har vanligtvis inte ont, men man kan känna sig lite stel. Ibland får man ta smärtstillande och inflammationshämmande medicin.

Vanligtvis behöver man byta förband efter tre till sex dagar när det bildats en sårskorpa och då kan man duscha med förbandet kvar. Sedan tar man bort det våta förbandet och tvättar benet med tvål och vatten och därefter sätter man på ett nytt förband. Det är bra att fråga läkaren innan man lämnar sjukhuset om man är osäker på vad som gäller.

Senast uppdaterad:
2014-11-03
Skribent:

Sven Jönhagen, läkare, specialist i ortopedi, Södersjukhuset, Stockholm

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Leif Dahlberg, läkare, professor i ortopedi, Universitetssjukhuset, Malmö

(Visited 1 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden