Akupunktur

Akupunktur har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin. Metoden har sedan utvecklats och används nu även i stora delar av västvärlden. Det finns skillnader mellan så kallad kinesisk akupunktur och västerländsk akupunktur. I den här texten beskrivs i första hand västerländsk akupunktur.

Det finns många studier som visar att västerländsk akupunktur kan vara en effektiv metod för att lindra vissa typer av smärta. Det gäller framför allt långvarig smärta i ländryggen, nacken, skuldrorna, och vid tennisarmbåge.

Vem får ge behandling med akupunktur?

Inom den svenska hälso- och sjukvården får alla som är legitimerade i sitt yrke använda akupunktur om de har genomgått en utbildning för detta. Det gäller till exempel läkare, tandläkare, kiropraktorer, naprapater, sjuksköterskor, barnmorskor och fysioterapeuter.

Det är även tillåtet för personer utanför sjukvården att använda akupunktur. Dessa personer utför ofta en mer traditionell kinesisk akupunktur. Det innebär bland annat att de kan erbjuda akupunktur mot besvär som forskningen inte har visat att metoden är effektiv vid.

Socialstyrelsen har ingen tillsyn av personer som arbetar utanför den vanliga sjukvården. Därför kan utbildningen hos dem som ger behandlingar med akupunktur variera mycket både i längd och kvalitet.

Förberedelser inför akupunktur

Det behövs inga särskilda förberedelser inför behandlingen.

Så går akupunktur till

Innan behandlingen påbörjas får du svara på frågor om dig själv och dina besvär. Den som ska genomföra behandlingen gör också ofta en fysisk undersökning genom att känna på de områden som gör ont.

Du får ta av dig kläderna på den del av kroppen där du ska få behandling. Det brukar gå bra att behålla underkläderna på. Du får oftast ligga ner, antingen på magen, ryggen eller sidan beroende på var du ska få behandling.

Ett antal mycket tunna, sterila nålar sticks in i så kallade akupunkturpunkter i muskler, senor eller bindväv. När behandlaren rör på nålarna stimuleras vävnaden och det kan kännas pirrande, tryckande eller som värme eller kyla. Du kan även känna dig lite avdomnad i området där nålarna förs in. Det kan göra lite ont.

Nålarna kan placeras dels i området där du har ont och dels långt ifrån. Det kan vara på huvudet, i underarmarna och händerna eller underbenen och fötterna. Antalet nålar bestämmer behandlaren utifrån dina problem. Vanligen används fem till tolv nålar per behandling. Nålarna får sitta kvar i 20 till 30 minuter innan de tas bort.

Behandlingen upprepas två till tre gånger per vecka och resultatet brukar märkas efter ungefär fem behandlingar.

Akupunktur används ofta i kombination med annan behandling, till exempel andra sjukgymnastiska åtgärder eller läkemedel.

Efter akupunktur

Det är vanligt att du känner dig trött efter att ha fått akupunktur. Du kan även känna dig törstig, yr eller illamående. Försök att vila en stund efter behandlingen och drick vatten.

Biverkningar av akupunktur

Behandlingen kan orsaka små blåmärken där nålarna har suttit, det är helt ofarligt och försvinner av sig själv efter några dagar. Vissa personer upplever att de får en ökad smärta efter behandlingen, men det brukar gå över efter någon eller några dagar.

Det är ovanligt med allvarliga eller långvariga komplikationer efter akupunktur.

Senast uppdaterad:
2015-05-29
Skribent och redaktör:

Helena Vogel, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Anne Söderlund, legitimerad fysioterapeut, professor vid akademin för hälsa, vård och välfärd, Mälardalens högskola, Västerås

Texten är producerad i samarbete med Stockholms läns landsting.

 

(Visited 16 times, 1 visits today)

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


Fakta och råd från 1177 Vårdguiden