Akne

Personer i alla åldrar kan få akne, men det är vanligast i tonåren. Det är hormonförändringarna i puberteten som gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna. För de allra flesta försvinner aknen efter puberteten.

Att ha akne kan vara jobbigt eftersom det syns så väl. Då kan det vara bra att veta att det finns hjälp att få, både med hudbesvären och med de känslor som aknen kan ge. Du kan alltid vända dig till din vårdcentral eller en ungdomsmottagning.

Olika typer av akne

Den typ av akne som oftast kommer i tonåren kallas akne vulgaris, som betyder vanlig akne. Den syns som små röda upphöjda utslag som ofta ömmar. Oftast sitter akne i ansiktet, men ibland också på bröstet och ryggen. Den läker för det mesta utan att lämna ärr.

En mer besvärlig form av akne visar sig som stora och ömmande knölar eller ihåliga cystor djupt i huden. Utslagen kan svullna och göra ont. Det är vanligt att denna typ av akne lämnar kvar ärr när den läker. Du behöver kontakta läkare eftersom tablettbehandling alltid behövs för att minska risken för ärrbildning.

Vid alla typer av akne syns talgkörtelns igenproppade mynning som en svart eller vit pormask. Den svarta pricken är ett färgpigment och inte smuts.

En del får akne först i vuxen ålder, eller har kvar sin akne ända upp i 50-årsåldern. Sådan akne kallas för akne tarda och blir allt vanligare utan att forskarna vet varför. Det kan vara svårt att skilja vuxenakne från en hudsjukdom som heter rosacea. Rosacea ger en kraftig rodnad framför allt på och kring näsan och på kinderna.

Vad kan jag göra själv?

Du kan inte hindra att akne bildas eftersom både hormoner och ärftlighet spelar in. Men det finns en del du kan göra själv för att minska besvären.

Tvätta morgon och kväll

Akne har ingenting med oren hy att göra. Därför hjälper det inte att tvätta sig extra mycket. Det räcker att tvätta morgon och kväll. Du kan använda en mild tvål eller ansiktstvätt för fet och finnig hy, gärna utan parfym.

Du kan pröva att badda med aknelösning eller massera med aknegel. De innehåller salicylsyra och gör att talgkörtlarna inte täpps till så lätt.

Undvik feta krämer

Undvik feta krämer och oljor, eftersom de kan täppa till talgkörtelns mynning och förvärra aknen. Om huden blir torr kan du använda en fettfri gel för att återfukta huden.

Kläm inte

Kläm inte på aknen, eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen bli värre. Du ska inte heller själv sticka eller skära i en böld. Då ökar risken för ärrbildning.

Var ute men sola försiktigt

Många tycker att aknen blir bättre under en solig sommar. Solen minskar inflammationen i huden som aknen ger och aknen kan därför tillfälligt bli bättre av solning om du inte bränner dig.

Om du har ärr i huden, som ofta syns som små rödlila märken, så kan dessa stanna kvar under en längre tid om du solar. Tiden det tar innan ärren blir hudfärgade förlängs alltså av solningen. Du bör därför vara försiktig med solningen om det finns en tendens till ärr.

Det är viktigt att välja en solskyddsprodukt som inte är fet. Fråga apotekspersonalen om hjälp med rätt produkt för din hudtyp.

Undvik mat som försämrar aknen

Det är inte vetenskapligt bevisat att maten påverkar aknen. Om du ändå tycker att något du äter förbättrar eller försämrar din akne, ska du lita på det.

Var försiktig med smink

Många tycker att det är jobbigt att aknen syns, särskilt i ansiktet. Man kan vilja täcka över aknen med till exempel smink. Smink har inte visat sig orsaka akne men huden kan bli ännu mer irriterad av olika ämnen. Därför kan det vara bra att vara försiktig. Undvik att använda feta produkter och oljor som kan finnas i krämer och smink.

Dölj med täckstift

Du kan använda ett särskilt täckstift som är anpassat för fet och finnig hy. Du kan köpa täckstiftet på ett apotek och ofta i vanliga affärer.

Behandling med läkemedel

Du kan pröva receptfria läkemedel mot akne om inte aknelösning eller aknegel hjälper.

Det finns även receptbelagda läkemedel som kan behövas om du har svår akne eller om receptfria läkemedel inte hjälper.

Eftersom det finns olika sorters akne är det viktigt att få rätt slags behandling.

Läs mer om läkemedelsbehandling vid akne.

När ska jag söka vård?

Om du har mycket besvär eller mår dåligt av din akne kan du kontakta en vårdcentral, skolhälsovården eller en ungdomsmottagning.

Detsamma gäller om du har använt receptfria läkemedel i mer än sex veckor och inte blivit bättre.

Du bör få remiss till en hudläkare om

 • diagnosen är oklar
 • du har mycket svår akne
 • den behandling du fått inte fungerar tillräckligt bra.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

  Undersökning hos läkare

  Om du kommer till en läkare för din akne räcker det oftast med att läkaren undersöker huden och ställer frågor. För det mesta behövs ingen provtagning. En del andra hudsjukdomar och infektioner i huden kan ge symtom som liknar akne, och om läkaren är osäker kan du få en remiss till en hudläkare.

  Vad beror akne på?

  Hormoner påverkar talgkörteln

  I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen. Könshormonerna gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna. Samtidigt ökar halten av en speciell aknebakterie i talgkörteln. När talgkörtelns nedre del blir inflammerad uppstår akne. Talgkörtlarna i ansiktet, på bröstkorgen och på ryggen är stora, och därför kommer akne oftare där.

  Delvis ärftligt

  Dina arvsanlag har en viss betydelse för om du får akne. Om din ena förälder har svår akne är risken större för att du också får mycket akne. Det är sällsynt att barn till föräldrar som inte hade akne i tonåren får svår akne.

  Var tredje tonåring får besvär

  De flesta ungdomar har någon gång akne. Flickor får akne tidigare än pojkar eftersom de kommer i puberteten tidigare. Var tredje tonåring mellan 12 och 17 år har så mycket akne att de kan ha nytta av någon typ av behandling. En liten grupp har en mycket besvärlig akne som försämrar livskvaliteten väldigt mycket.

  Många kvinnor kan fortsätta att få akne tillfälligt före och under mens långt upp i vuxen ålder.

  Läkemedel, fukt och värme kan ge akne

  Du kan få aknebesvär av till exempel

  • kortisonbehandling
  • läkemedel för psykisk sjukdom som innehåller litium
  • anabola steroider
  • arbete med olja, på den del av huden som kommer i kontakt med oljan
  • varm och fuktig arbetsmiljö
  • feta solkrämer.
  Senast uppdaterad:
  2015-06-29
  Redaktör:

  Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

  Granskare:

  Kristina Lewis, Läkare, specialist i hud- och könssjukdomar, Cityakuten, Stockholm

  (Visited 2 times, 1 visits today)

  Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
  1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till Vårdpassagen.se

  Synpunkter på innehållet? Kontakta redaktionen


  Fakta och råd från 1177 Vårdguiden